Grujić: Službenike policije edukovati radi unapređenja saradnje

Upitan da li tužioci treba više da istupaju u javnosti, Grujić je ocijenio da je rad Tužilaštva u dovoljnoj mjeri transparentan
129 pregleda 2 komentar(a)
policija, Foto: Arhiva Vijesti
policija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.02.2016. 13:24h

Saradnja policije i Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Kolašinu je veoma dobra, ali bi službenike policije trebalo edukovati kako bi se ona unaprijedila, ocijenio je rukovodilac ODT-a Vojislav Grujić.

On je naveo da u komunikaciji sa predstavnicima policije nema značajnih problema.

“Tužioci se blagovremeno obavještavaju o svim podnijetim prijavama, službenici policije prate upustva koja daje postupajući tužilac u svakom pojedinačnom predmetu, o svim preduzetim radnjama u postupku i odluci tužioca sačinjava se službena zabilješka koju potpisuju postupajući tužilac i službenik Uprave policije”, kazao je Grujić agenciji MINA.

On smatra da bi trebalo raditi na edukaciji službenika policije, a naročito u vezi izmjena Zakonika o krivičnom postupku.

“Potrebno je sprovesti edukaciju u okviru koje će se službenici policije detaljno upoznati sa svojim ovlašćenjima u izviđaju propisanim Zakonikom o krivičnom postupku”, smatra Grujić.

Grujić je, komentarišući ocjene u Izvještaju Evropske komsije da bi sarafnju u pretkrivičnm postupcima trebalo poboljšati, ocijenio da je potrebno analizirati segmente koji su u Izvještaju navedeni kao sporni u saradnji i u tom pravcu dodatno unapređivati saradnju i raditi na edukaciji, službenika policije i tužilaca.

On je, na pitanje da li predstavnici ODT posjećuju seminare za unapređenje rada tuzilaca, odgovorili potvrdno.

"Predstavnici ODT-a prisustvuju svim seminarima o kojima su obaviješteni", kazao je Grujić.

On je ocijenio da sudovi i policija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, postupaju u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

Komentarišući ljudske i tehničke kapacitete tužilaštva i policije, Grujić je naveo da se glavni problemi odnose na nedostatak tehničkih uređaja - opreme za audio-vizuelno snimanje, nedostatak prostorija za zadržavanje i prepoznavanje lica.

Na pitanje da da li u složenim finansijskim i računarskim istragama tužioci i Policija imaju dovoljno znanja i opreme da rasvijetle krivična djela, Grujić je kazao da u toj oblasti nijesu imali iskustva.

“Ali smatram da i tužilaštvo i policija imaju dovoljno kapaciteta za rasvjetljavanje ovih krivičnih djela”, rekao je on.

Na pitanje kako vidi ulogu Udruženja tužilaca i da li smatra da treba da imaju više aktivnosti vezane za edukacije tužilaca, Grujić je kazao da bi to udruženje moglo da radi na objedinjavanju tužilačke prakse.

"Mišljenja sam da su edukacije koje sprovodi Centar za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije dovoljne i usmjerene na teme koje stvaraju najviše problema u praksi", rekao je Grujić.

Upitan da li tužioci treba više da istupaju u javnosti, Grujić je ocijenio da je rad Tužilaštva u dovoljnoj mjeri transparentan.

"Po mom mišljenju rad tužilaštva transparentan je u dovoljnoj mjeri i smatram da javnost ima mogućnost da se upozna sa radom tužilaca", kazao je on.

Tema je u okviru projekta „Poboljšanje mogućnosti institucija koje se bave krivičnim pravom da bolje komuniciraju sa građanima o svom radu“, koji agencija MINA radi sa Građanskom alijansom.

Bonus video: