Sedam stvari koje ginekolozi ne vole

Ljekari se svakodnevno suočavaju s pacijentima koji sami sebi postavljaju dijagnoze pomoću informacija s interneta i
109 pregleda 1 komentar(a)
ginekolog, Foto: Shutterstock
ginekolog, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2016. 08:37h

Većina žena želi da je njihov ginekolog pristojan, da ne osuđuje i ima znanje. Kako je svaki odnos dvostran, tako je i odnos pacijent-ljekar, pa bi i ginekolozi lakše obavljali svoj posao kad njihove pacijentkinje ne bi:

... vjerovale svemu što pročitaju na internetu

Ljekari se svakodnevno suočavaju s pacijentima koji sami sebi postavljaju dijagnoze pomoću informacija s interneta i od njih zahtijevaju samo upute za specijalističke preglede. Proces postavljanja dijagnoze je nešto za što treba puno znanja i iskustva.

... ostajale dugo u odjeći za trening

Nakon što završite s treningom odmah se presvucite. Odjeća natopljena znojem je savršen dom za rast i razvoj gljivica i drugih klica. Perite sportsku odjeću nakon svake upotrebe. Nosite čistu odjeću prije svakog treninga.

... trpjele bolan seks

Dispareunija se smatra najčešćim disfunkcionalnim poremećajem i može se naći kod otprilike dvije trećine svih polno zrelih i aktivnih žena. Prema definiciji, dispareunija podrazumijeva bol u predjelu polnih organa žene i/ili u donjem dijelu trbuha neposredno, tokom ili nakon polnog odnosa.

...ispitivale svog ginekologa o svim drugim tegobama

Mnogi ginekolozi se žale da ih pacijentkinje često ispituju za tegobe koje ne spadaju u njihovo specijalističko područje, stoga ako se tvoje pitanje ne odnosi na reproduktivne organe i grudi, ostavite ta pitanja za lijekara opšte prakse.

... liječile same sebe od gljivičnih infekcija

Mnoge žene na prvi znak da s njihovom vaginom nešto nije u redu, poput svraba ili iscjetka posumnjaju da je riječ o gljivičnoj infekciji. Ali, ako se ne radi o gljivičnoj infekciji onda pogrešnim liječenjem dolazi do problema.

... pretpostavljale da je jako menstrualno krvarenje normalno

Bez obzira koliko imate godina treba otići na pregled ako prilikom menstruacije svaka dva sata morate da mijenjate uložak zbog velike količine krvarenja. Uobičajen gubitak krvi tokom menstruacije (obično traje od tri do sedam dana) je oko pet kašika ili 80 mililitara.

... nosile neudobno donje rublje

Nošenje tangi može da uzrokuje iritacije, a nošenje donjeg rublja od neprirodnih materijale kroz koje ne struji vazduh stvara pogodnu klimu za nastanak gljivica. Zapamtite da je koža na intimnom području najosjetljivija na cijelom tijelu.

Bonus video: