Šest namirnica koje liječe svaku prehladu

Sezona prehlada je u punom jeku, a ako se želite da se što prije oporavite onda morate da konzumirate ove namirnice, koje dokazano olakšavaju sve simptome prehlade...
55 pregleda 6 komentar(a)
supa, Foto: Shutterstock
supa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2016. 20:59h

1. Pileća supa Domaća pileća supica ne liječi samo dušu nego i tijelo, pogotovo kada ste prehlađeni. Naime, poznato je da hrana bogata nutrijentima jača imuni sistem, a pileća supa s dodatkom raznog povrća u sebi sadrži stvari koje olakšavaju sve simptome prehlade. 2. Bijeli luk Redovni konzumenti bijelog luka rijetko se susreću s prehladama zato što u organizmu imaju dodatnu količinu alicina, čudesnog spoja koji se nalazi u bijelom luku i hrani imunog sistema. Ovo povrće ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva zbog čega je idealan za liječenje svih vrsta infekcija, te ga tokom prehlade konzumirajte u sirovom stanju i brzo ćete ozdraviti.

3. Šargarepa Svi vitamini su veoma važni za zdravlje našeg organizma, ali vitamin A ima ključnu ulogu u održavanju snažnog imunog sastava Zbog toga grickajte šargarepu kada ste prehlađeni jer je ona bogata ovim vitaminom. Ako je ne volite previše, jedite batat, bunduvu ili kelj koji su takođe puni vitamina A. 4. Citrusi Namirnice bogate vitaminom C bez sumnje će smanjiti trajanje prehlade i ubrzati oporavak. Citrusi poput pomorandže, limuna, limete i grejpa idealni su za borbu protiv prehlade. 5. Riba Masna riba poput lososa, skuše i srdele tj. ona riba koja je puna zdravih omega 3 kiselina takođe je sjajan borac protiv raznih upala u organizmu.

6. Mlijeko Prema velikom istraživanju koje je sprovedeno 2010.godine osobe s niskom količinom vitamina D u organizmu češće dobijaju prehlade. Mlijeko je dobar izvor ovog vitamina i dobro djeluje na cijeli organizam i sa jednom šoljicom ovog napitka unijećete dovoljnu količinu magnezijuma i kalcijuma.

Bonus video: