Brinjone prvi put pobijedila u superveleslalomu, povreda Lindzi Von

0 komentar(a)
Federika Brinjone, Foto: Reuters
Federika Brinjone, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2016. 14:38h

Federika Brinjone ove sezone bilježi najveće uspjehe u karijeri - nakon trijumfa u veleslalomu u Zeldenu, italijanska skijašica je danas prvi put pobijedila i u superveleslalomu (vozila ih je svega 19 u karijeri), koji je vožen u Andori, u zimskom centru Grandvalira Soldeu - El Tarter.

U teškom danu za trku, koja je zbog vremenskih neprilika (snijeg i vjetar) prvo skraćena (za više od 30-ak sekundi), a onda je početak pomjeren za tri sata, Brinjone je pobijedila u vremenu 57,33 sekundi, i za 13 stotinki je bila brža od Amerikanke Loren Ros.

Treće mjesto je zauzela Austrijanka Tamara Tipler, koja je imala 37 stotinki slabije vrijeme od pobjednice.

"Danas je bilo nevjerovatno, ne mogu da ne vjerujem, sve je šašavo. Ovo je bila teška trka, uslovi nijesu bili najbolji za najbolje skijašice, za njih sedam, što sam ja iskoristila i na moju sreću skijala najbolje što mogu. Znam da je to bila jednominutna trka, pa sam napadala na svakoj krivini", rekla je Bronjone.

Za Brinjone je ovo bio peti sezonski plasman na pobjedničkom postolju, a 12. u karijeri, čime je Italijanka pokazala da u budućnosti može da bude lider u veleslalomu i superveleslalomu.

Pobjednica prva tri superveleslaloma sezone, Amerikanka Lindzi Von bila je tragičarka dana. Imala je na oba prolazna vremena ibrže vrijeme od Italijanke, ali tri kapije prije kraja, kod obične promjene pravca njeno koljeno nije izdržalo promjenu težine, tako da je izletjela sa staze, ostavši da nepomično leži.

Na izgled sasvim uobičajen pad, kakav se redovno viđa na trkama Svjetskog kupa, na kraju je prekinuo trku na petnaest minuta.

Medicinska ekipa je ukazala prvu pomoć američkoj skijašici, imobilizovana joj je lijeva noga, ali još nema vijesti o težini njene povrede, odnosno da li je za nju sezona završena.

Von je vodeća u plasmanu superveleslaloma sa 420 bodova.

Gut je druga sa 356, dok je treća Vajrajter sa 286 bodova.

Von zauzima čelnu poziciju i u generalnom plasmanu Svjetskog kupa 1215 bodova.

Gut je druga sa 1207, a treća Viktorija Rebensburg sa 914 bodova.

Za sjutra planirana je kombinacija.

Bonus video: