Dalekovod Bioče-Ptič na meti lopova: Izrezali stubove, odnijeli metal

“Stubovi od dalekovoda na relaciji Bioče - Ptič pali bi da mještani krađu nijesu primijetili na vrijeme. Slučaj je prijavljen MUP-u, a podnijete su prijave protiv NN lica”, navode iz Elektroprivrede Crne Gore
226 pregleda 4 komentar(a)
Dalekovod, Foto: EPCG
Dalekovod, Foto: EPCG
Ažurirano: 27.02.2016. 09:35h

Nepoznati počinioci prije nekoliko dana izrezali su djelove stubova od dalekovoda na relaciji Bioče - Ptič, a koji bi pali da to nije primijećeno na vrijeme.

Kako je saopšteno iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prije nekoliko dana otkrivena su ozbiljna oštećenja na dalekovodu.

“Mještani su javili našoj službi da su primijetili vidljiva oštećenja na dalekovodu koji je nedavno naša ekipa u sklopu redovnih aktivnosti obišla i kontrolisala. Nepoznati počinioci uspjeli su izrezati pojasnike L-profile i jedan dio metala odnijeli”, saopštili su iz EPCG.

Istakli su da su radnici sanirali oštećenja 21. februara, tako da je dalekovod sada bezbjedan.“Slučaj je prijavljen MUP-u, a podnijete su prijave protiv NN lica. Naglašavamo da je neovlašćena djelatnost na stubnim mjestima pod naponom izuzetno visokog rizika. Konkretno, kradljivci se izlažu opasnosti od strujnog udara, dok oštećen stub u slučaju rušenja predstavlja opasnost po građane i objekte u okolini”, naveli su iz EPCG.

U slučaju rušenja stuba, naveli su, istrgnuti kablovi predstavljaju opasnost zbog mogućnosti strujnog udara, ali i požara.

“Posljedica ovih krivičnih radnji su i česti kvarovi i prekidi u napajanju za čitave gradove, dok je materijalna dobit od prodaje gvožđa i bakra na crnom tržištu kao sekundarne sirovine izuzetno mala. Riječ je o sumi od svega nekoliko desetina eura”, objasnili su iz EPCG.

Istakli su da jedina mjera koja se pokazala kao efikasna i u zemljama u okruženju, koje takođe imaju problem sa ovom vrstom krađa, jeste suzbijanje crnog tržišta bakra i gvožđa.

Bonus video: