Vratiće ukradenih 19.500.000 eura

Po što rješenja postanu pravosnažna, sud će donijeti presude kojima se optuženi oglašavaju krivim u skladu sa sporazumima
96 pregleda 0 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.02.2016. 07:47h

Viši sud prihvatio je Sporazume o priznanju krivice koje je Specijalno državno tužilaštvo postiglo sa kompanijom Tradeunique i direktorom te firme Goranom Bojanićem.

Tim sporazumom kompanija Mirka Latinovića obavezala se da, između ostalog, u budžet Budva vrati 19.500.000 eura, koliko je ta opština oštećena tokom izgradnje kompleksa TQ Plaze.

Iz Višeg suda saopšteno je da oštećena strana ima rok od tri dana za žalbu.

“Nakon što rješenja o usvajanju sporazuma o priznanju krivice postanu pravosnažna, sud će najkasnije u roku od tri dana donijeti presude kojima se optuženi oglašavaju krivim u skladu sa usvojenim sporazumima”, saopštila je portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Predsjednik tog suda Boris Savić ranije je objasnio da ako sud prihvati sporazum, onda se u roku od tri dana donosi rješenje, a nakon pravosnažnosti se donosi presuda.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je Odluku o raskidu ankesa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji, koji su ranije potpisali Opština i Latinovićeva kompanija.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela u vezi sa izgradnjom TQ Plaze i podjele prostora unutar i tog objekta.

Latinović je prethodno dobio status svjedoka saradnika i pred tužiocem priznao da je bio dio kriminalne grupe, kojom je navodno rukovodio Svetozar Marović.

I nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović nedavno je priznao krivicu pred specijalnim tužiocem, potvrdivši da je bio dio te krimi-grupe.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem Aneksa III kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore.

Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru aneks IV, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno-poslovni kompleks od 10.000 kvadrata. Kao granaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.

Parking nije izgrađen.

Bonus video: