Uvažena žalba branilaca: Lameževiću će ponovo suditi

Ljekarevi branioci imali su primjedbe i na to što tokom postupka nije svjedočila dr Ljiljana Vujović koja je pregledala Bošnjaka u Podgorici, ali i što nije izvršen uvid u snimke glave koji je sačinio radiolog dr Aleksandar Knežević
137 pregleda 0 komentar(a)
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.02.2016. 09:16h

Bjelopoljskom hirurgu dr Eldinu Lameževiću ponovo će se suditi zbog smrti pacijenta Mirsada Bošnjaka.

To je odlučio Viši sud Bijelo Polje, ukidajući presudu kojom je Lamežević osuđen na pola godine zatvora zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Vijeće tog suda uvažilo je žalbu Lameževićeve odbrane, koja je ocijenila da je prvostepena presuda donesena uz bitne povrede odredaba ZKP-a, zatim da je izreka nerazumljiva, protivurječna, ali i da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno.

Ljekarevi branioci imali su primjedbe i na to što tokom postupka nije svjedočila dr Ljiljana Vujović koja je pregledala Bošnjaka u Podgorici, ali i što nije izvršen uvid u snimke glave koji je sačinio radiolog dr Aleksandar Knežević.

“Odbijanjem predloga da ove dokaze sprovede sud je doveo u sumnju utvrđeno činjenično stanje, a samim tim i zaključak SMO u pogledu uzroka smrti pokojnog Mirsada”, piše u obrazloženju odluke Višeg suda.

Vijeće je kao bespredmetnu odbacilo žalbu osnovnog državnog tužioca kojom je tražena veća kazna za doktora.

Lamežević je kao pripravni ljekar 12. avgusta 2013. godine, pregledao Bošnjaka nakon što je ovaj pao sa terase porodične kuće u Nedakusima.

On je tokom suđenja tvrdio da nije kriv zbog smrti pacijenta.

Sudsko medicinski odbor iz Beograda utvrdio je ranije da Bošnjak nije mogao da umre zbog teške povrede nakon pada sa terase, već isključivo usljed iskrvavljenja iz slezine, što je moglo biti sanirano.

U optužnici piše da okrivljeni prilikom pregleda nije posvetio potrebnu pažnju, kako bi na nesumnjiv način, pored povreda glave, utvrdio postojanje povrede organa trbušne i grudne duplje.

Bonus video: