Program Festa paralelno u Beogradu i Budvi: Bliske destinacije i vrhunski projekti

“Ovo je godina kada će nam se na Festu predstaviti i rekordan broj rediteljki, a njih u međunarodnim programima predvode Naomi Kavase, Lusil Hadžihalilović, Majven i Ivona Juka”, najavio je umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić
0 komentar(a)
Sorentinova "Mladost" (Novine), Foto: FEST
Sorentinova "Mladost" (Novine), Foto: FEST
Ažurirano: 25.02.2016. 21:02h

Prvi put za 44. godine u Crnoj Gori, održaće se internacionalni filmski festival (Fest) u Cadmus Cineplexu u Budvi. Fest, 44 po redu, u Beogradu održaće se u isto vrijeme kao u Budvi od 26. februara do šestog marta pod sloganom “Briše granice”, a kako je najavio umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić festival će biti najvećim dijelom u znaku životnih priča. Fest u Budvi 26. februara otvoriće film “Mladost” Paola Sorentina.

“Ovogodišnje izdanje Festa najvećim djelom biće u znaku životnih priča onih koji treba da postanu svjesni svoje odgovornosti. Dominantne figure ovogodišnjeg festivala su ljudi koji najčešće uloge epizodista u svojim životima mijenjaju za one koje im pripadaju - glavne. Festivali prikazuju filmove, a oni koji ih stvaraju, autori, najčešće inspiraciju traže u stvarnosti, pa tako ni na velikom platnu, baš kao i u životu neće izostati dominantne teme ovog vremena. Migrantska kriza (Mediteran/Mediterranea), savremeno ropstvo (Odabrane/Les elegidas), socijalna kriza (Zakon tržišta/La loi du marché), zabranjena ljubav (Kerol/Carol), međunacionalni odnosi (Zvizdan)”, kazao je Pantelić, najavljujući da se sa najnovijim filmovima na Fest vraćaju Džoel i Itan Koen, Ramin Bahrani, Tomas Vinterberg, Verner Hercog, Karlos Saura, Paolo Sorentino, Oleg Novković, Jorgos Lantimos, Žak Odijar, Zrinko Ogresta, Vudi Alen, Hirokazu Koreeda, Andre Tešine, Hu Hsjao-Hsjen, Mateo Garone, Dominik Mol, Žan Žak Ano, Jan Cvitkovič, Pablo Trapero...

“Ovo je godina kada će nam se na Festu predstaviti i rekordan broj rediteljki, a njih u međunarodnim programima predvode Naomi Kavase, Lusil Hadžihalilović, Majven i Ivona Juka”, najavio je Pantelić.

Na Festu će biti prikazan veliki broj filmova iz malih kinematografija. U Beograd i Budvu dolaze filmovi iz Vijetnama, Gvatemale, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije, Albanije, a da neće izostati ni oni na engleskom, francuskom, španskom, ruskom, njemačkom, kineskom, japanskom jeziku.

“Fest Budva je novi projekat, spajanje bliskih destinacija i vrhunskih projekata. Fest je prepoznao Budvu i Cadmus Cineplex kao pravo mjesto za širenje i sigurni smo da će u bliskoj budućnosti Budva biti jednako zanimljiva, na svoj poseban način, kao što je i Beograd jedinstven unazad 44. godine. Za prvi Fest u Budvi birali smo najbolje filmove i naročito interesantan repertoar”, zaključio je umjetnički direktor manifestacije Jugoslav Pantelić.

U filmovima sa FEST-a uživaće do 6. marta i Podgoričani

Najzapaženija filmska ostvarenja svjetske kinematografije sa FEST-ovog repertoara biće dostupna i posjetiocima bioskopa Cineplexx u Delta sitiju tokom trajanja festivala u terminu od 21.15 časova. Tokom desetak dana festivala posjetioci će imati priliku da gledaju i filmove dobro poznatih reditelja, pored Vernera Hercoga tu su Paolo Sorentino i film „Mladost“ i fenomenalni Vudi Alen sa filmom „Nerazuman čovjek“.

Na programu će se naći i odlično ostvarenje „Rok kraljica“, u kom glavnu ulogu rokerku Riki, igra Meril Strip. Njena ćerka u realnom životu Memi Gamer, glumi njenu ćerku i u filmu. Film „Klan“ vraća gledaoca u burno argentinsko društvo početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, tvorac ovog filma Pablo Trapero nagrađen za najbolju režiju na prošlogodišnjem 72. Venecijanskom festivalu.

Posjetioce očekuje i raskošna i dirljiva epska avantura „Posljednji vuk“, urnebesna komedija „Moja velika noć“ i mnoga druga filmska ostvarenja. U petak, 26. februara u na programu je “ Kraljica pustinje”, u subotu, “Osveta”, u nedjelju, “Klan”, u ponedjeljak “Rok kraljica”, u utorak, “Nerazuman čovjek”, u srijedu “Moja velika noć”, u četvrtak, “Poslastica”, u petak “Anarhisti”, u subotu, 5. marta “Poslednji vuk” i u nedjelju, “Mladost”.

Bonus video: