Zoran Bulajić i dalje na čelu Nikšićkog pozorišta

"Samo je kandidat Bulajić ispunio opšte uslove, gdje se podrazumijevalo da kandidat mora imati tri godine radnog iskustva na rukovodećim mjestima", kazala je Đukanović za TV Vijesti
623 pregleda 9 komentar(a)
Zoran Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Zoran Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.02.2016. 18:24h

Nikšićko pozorište dobilo je novog-starog direktora. Između tri kandidata koji su su javili na konkurs objavljen 6. februara, izabran je Zoran Bulajić da treći put rukovodi tom institucijom.

U igri za mjesto direktora, bio je još Obrad Nenezić, dramaturg iz Nikšića, koji se na svom fejzbuk profilu oglasio primjedbama na račun Umjetničkog savjeta Pozorišta kao donosioca odluke. Nenezić se osvrnuo na uslove konkursa:

"Traženi uslovi su bili visoka stručna sprema društveni smjer - Fakultet dramskih umjetnosti, tri godine radnog iskustva, istaknuto lice iz oblasti filmske i pozorišne djelatnosti."

Na sjednici održanoj 24. februara savjet je prekršio svoju odluku, tj. konkurs iz Pobjede, Zakon o kulturi, Zakon o radu, Zakone o državnim i lokalnim namještenicima i donio odluku da izabere direktora koji je završio marksizam i to po treći put, koji nije istaknuto lice iz pozorišne i filmske djelatnosti.

Bojka Đukanović, predsjednica Pozorišnog savjeta koji broji 5 članova, kaže da su odluku donijeli jednoglasno, i ističe kriterijum o radnom iskustvu, ali na rukovodećem mjestu po kome je izabrani kandidat bio u prednosti, iako kako je napisao Nenezić to nije traženo konkursom.

"Nema tu puno da se obrazlaže, bio je javni poziv za to rukovodeće mjesto. Javila su se tri kandidata, od kojih jedan nije ispunjavao uslove zato što nije podnio kompletnu dokumentaciju. Oni su oba ispunili posebne uslove, ali je samo kandidat Bulajić ispunio opšte uslove, gdje se podrazumijevalo da kandidat mora imati tri godine radnog iskustva na rukovodećim mjestima", kazala je Đukanović za TV Vijesti.

Reizabrani direktor nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić na funkciju je stupio aprila 2010. Za njegovog mandata, srušena je stara zgrada pozorišta- 2008. godine, a prošle godine pozorište je izgubilo status beskućnika otvaranjem novog objekta na adresi nekadašnjeg bioskopa 18. sptembar. Obrad Nenezić je diplomirani dramaturg, doktorant Fakulteta Dramskih Umjetnosti u Beogradu, scenarista filmova Balkanska braća i AS pik, te autor dokumentarnih filmova i desetina dramskih tekstova i pozorišnih predstava. Nije, kako je napisao, član „nijedne partije“, ali konstatuje da je posljednja odluka Savjeta važna zbog političkog kontinuiteta i postavlja pitanje:

"Je li to onaj kontinuitet koji je novoizabrani direktor zajedno sa ovim takozvanim savjetom provodio posljednjih 10 godina zbog čega je Nikšiću Vlada Crne Gore uvela program podrške razvoju kulture kao da smo tek otkriveno afričko pleme? Ako jeste- onda i treba nagraditi ove ljude da nam doživotno razvijaju kulturu u Nikšiću", rekao je Nenezić.

Donosioci odluke su zadovoljni Bulajićevim sposobnostima što ih je vodilo i prilikom ovog izbora. Kažu da se nisu previše oslanjali na umjetnički kvalitet, već na praktične vještine.

"Pozorište je doživjelo renesansu i vrlo je aktivno u kulturnom životu grada. To je uslovljeno novom zgradom koja je obezbijedila funkcionisanje, ali i direktor pozorišta je učinio sve pozitivne korake da se ti uslovi i iskoriste. I što je najvažnije, nije bio izbor za umjetničkog direktora ili dramaturga, ovdje se tražio direktor koji će biti menadžer", naglašava Bojka Đukanović.

Predsjednica savjeta napominje i da je Obrad Nenezić za kratko vrijeme realizovao pet projekata u Nikšićkom pozorištu, te da su mu kao dramaturgu vrata te ustanove širom otvorena.

Bonus video: