Obolijevalo se i od poljupca

Prijavljenih nije bilo iz Gusinja, Petnjice i Šavnika, a najviše oboljelih je iz Kotora, Budve i Danilovgrada
70 pregleda 3 komentar(a)
usne, Foto: Shutterstock
usne, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2016. 07:13h

Od ovčjih boginja tokom januara je oboljelo 719 ljudi, a Institutu za javno zdravlje prijavljena su i 62 slučaja šuge i 15 mononukloze - bolesti poljupca.

Prema podacima Instituta, ukupno je registrovano 870 oboljelih, ali nije bilo smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti i epidemijskih zaraza. Među zaraznim bolestima koje se obavezno prijavljuju toj zdravstvenoj ustanovi tokom prošlog mjeseca dominirale su respiratorne, parazitarne, mikotične i crijevne zarazne bolesti.

Podaci Instituta pokazuju da su tokom januara dvije osobe oboljele od salmonele, sedmoro od enterokolitisa (upala tankog i debelog crijeva), šestoro od šarlaha i troje od sepse.

Što se tiče polno prenosivih bolesti, registrovano je po jedno oboljelo od gonoreje i hroničnog hepatitisa B. Nadležni tvrde da su zdravstvene ustanove iz 20 opština prijavile obolijevanje od zaraznih bolesti, te da prijava nije bilo iz Gusinja, Petnjice i Šavnika. Najviše oboljelih bilo je u Kotoru, Budvi i Danilovgradu.

U Institutu tvrde da je prošlog mjeseca kod izabranih ljekara registrovano 14.663 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama i ukupno 105 slučajeva obolijelivanja sličnih gripu, što je šest puta manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kako su kazali, nijesu zabilježene zarazne bolesti koje prenose komarci, krpelji i drugi insekti, ali ni one koje se prenose sa životinje na čovjeka.

Pojasnili su da do kraja januara u Evropi još niko nije obolio od virusa zika, te da je vrlo nizak rizik i od ebole i mersa.

Bonus video: