SREĐUJE USLOVE ZA RAZMATRANJE SPORAZUMA SA TUŽILAŠTVOM

Miloš Marović našao 380.000 eura da vrati državi

U jednoj založnoj izjavi pred notarom, Milošev prijatelj pristaje da bude prodat njegov stan od 38 kvadrata, ukoliko Marović ne uplati novac Opštini Budva
160 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2016. 06:39h

Prijatelji i rođaci Miloša Marovića založili su nekoliko stanova i placeva kao garanciju da će sin uhapšenog političara državi uplatiti 380.000 eura, ukoliko sud prihvati njegovu nagodbu sa tužilaštvom.

Marović je priznao krivicu u slučaju nezakonite prodaje 26.000 kvadrata zemlje na Jazu i sa tužilaštvom se sporazumio da zbog toga odleži godinu u zatvoru i uplati novac u kasu Opštine Budva.

U jednoj založnoj izjavi pred notarom, Milošev prijatelj pristaje da bude prodat njegov stan od 38 kvadrata u potkrovlju jedne stambene zgrade, ukoliko Marović ne uplati iznos na koji se obavezao pred tužiocem.

Država je prije dva dana upisala u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, hipoteku na iznos od 385.185,20 eura na stan Budvanina čije je ime poznato redakciji, kojom je ujedno stavljena zabrana otuđenja, izdavanja u zakup i opterećenja te nekretnine. 

Za Miloša je imovinu založila i firma "Jaz expres", na čijih je 3.000 kvadrata zemlje u kotorskim Vranovićima upisana hipoteka na isti iznos. U katastarskoj evidenciji teret je upisan sakrajnjim rokom izmirenja  glavnog i svih sporednih potraživanja mjesec od dana pravosnažnosti presude koja će biti donijeta na osnovu Marovićevog sporazuma. Vlasnik “Jaz expresa” je Marovićev poslovni saradnik Petar Miloš.

"Vijestima" je rečeno da  je podgorčki Viši sud obaviješten o nekretninama koje su založene za Marovića, a što je preduslov da započnu razmatranje nagodbe o priznanju krivice. Predsjednik tog suda Boris Savić prošle sedmice saopštio  da im taj sporazum još nije dostavljen iz Specijalnog tužilaštva.

Izvor “Vijesti” tvrdi da će hipoteka u narednih nekoliko dana biti upisana i na ostale nekretnine kojima sin Svetozara Marovića garantuje da će vratiti dug državi.

Ukoliko sud prihvati dogovor dviju strana, Marović će uplatiti toliko novca koliko je njegova kompanija Smart It uzela za gradnju salona namještaja, na zemlji koju je od Opštine kupilo  Auto moto društvo na čijem je čelu bio njegov tadašnji prijatelj  a sadašnji svjedok saradnik u tom postupku Igor Trnski.

Kredit je kasnije  preuzeo Megapromet biznismena Miodraga Mitrovića, kada je od AMD preuzeo zemlju za koju ovi nijesu mogli isplatiti 1,3 miliona eura Opštini.

AMD je prethodno tu zemlju kupio na fingiranom tenderu, ali su još četiri mjeseca prije  namještene  licitacije parcelu izdal u zakup Miloševoj firmi. Kada je posao oko gradnje salona  propao, a AMD nije mogao da uplati novac, u priču ulazi Megapromet, koji preuzima i izmiruje dugovanja.

Nakon što su starosjedioci zatražili da im se vrati njihova oduzeta đedovina na Jazu, svjedoci saradnici ispričali su daje Opština, po sugestiji Svetozara Marovića, pristala da Mitroviću tada u zamjenu ustupi 8.500 kvadrata zemlje na Crvenoj glavici, kod Svetog Stefana.

Tada lokalna vlast vraća zemlju na Jazu u svoje vlasništvo, ali po duplo većoj cijeni nego što su je prodali.

Mitrović je osumnjičen da je dio kriminalne grupe koja je učestvovala u tom poslu, ali je nedavno tužio Opštinu, koja ga je ostavila “bez novca, zemlje i slobode”.

Osim mlađeg Marovića,  krivicu  u tom slučaju priznao je  i bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović.

Nagodio se da državi vrati 30.000 eura i da odrobija 24 mjeseca.

I njegov sporazum čeka na potvrdu suda.

Preporučujemo za Vas