Mujović pisao Đukanoviću o Vučiću, ulaganjima, državnim interesima

Pisma koja je Mujović slao premijeru, ukrao je prošle sedmice policajac u prostorijama Uprave policije
128 pregleda 0 komentar(a)
Vesko Mujović, Foto: Instagram
Vesko Mujović, Foto: Instagram
Ažurirano: 25.02.2016. 06:49h

Veselin Mujović pisao je premijeru Milu Đukanoviću o svojim naporima da se odnosi sa Srbijom poboljšaju, o aktivnostima koje preduzima za očuvanje crnogorskih državnih interesa i dovođenju investitora, saznaju "Vijesti".

Pritvoreni Podgoričanin pisao je Đukanoviću i o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, generalima srpske policije, biznismenima, bezbjednosnim izazovima i ciljevima, "posredovanju u poslovima za državu", rekli su izvori "Vijesti" bliski istrazi.

Obavještavao ga je i o sadržaju sastanaka koje je imao i ljudima sa kojima se sastajao i iznosio premijeru razne predloge i ideje. Pisma koja je Mujović slao premijeru, ukrao je prošle sedmice policajac u prostorijama Uprave policije.

Specijalno tužilaštvo je juče saslušalo još nekoliko policajaca koji su dolazili u dodir sa dokazima koji su oduzeti tokom pretresa Mujovićeve kuće, u sklopu istrage zbog sumnje da je od Svetozara Marovića uzeo oko 800.000 eura, na ime mita za tužioca.

Uprava policije juče je potvrdila da je nestalo 13 pisama i dva dokumenta “na kojima se nalaze podaci koji ukazuju na to da postoji mogućnost da se radi o dva dokumenta jednog državnog organa, a ne radi se o Upravi policije MUP-a.”

"Vijesti", međutim, nezvanično saznaju da je riječ o dva dokumenta podgoričkog Višeg tužilaštva iz 2003. godine, koja su preko pisarnice tog suda poslata Centru bezbjednosti Nikšić. U tim dokumentima su uputstva tužioca policiji o tome šta je potrebno da prikupe i kako da postupe u određenoj istrazi.

Nezvanični izvor “Vijesti” juče je kazao da su ta dokumenta, s obzirom na to da ih je tužilaštvo poslalo policiji, što se na dokumentima jasno vidi, bili u posjedu policije kada su zloupotrijebljeni.

"Na fotoelaboratu, koji se u postupku koristi kao dokaz, inače su zabilježeni i 13 pisama i dva dokumenta koji su nestali, što znači da je sadržina ovih dokumenata svakako zabilježena odnosno sačuvana za eventualni postupak”, saopštila je juče Uprava policije.

Međutim, policija nije saopštila da fotoelaborat nije dokaz za sud, što su juče "Vijestima" objasnili pravni stručnjaci.

Policija je saopštila da su specijalnom tužiocu dostavljeni i snimci sa video nadzora koji pokrivaju dio prostorija policije gdje su se nalazili predmeti i spisi o pretresima i izvod iz evidencije pristupa prostorijama pomoću ID kartica.

U Specijalnom tužilaštvu prekjuče je saslušan Nikola Terzić, službenik Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je po nalogu vršioca dužnosti šefa tog odsjeka Dalibora Medojevića dan nakon pretresa otišao u Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta da donese kese sa dokazima koji su uzeti iz kuće Mujovića, da bi ih proslijedili tužilaštvu.

Dokaze je službenik tog odsjeka Simo Lukačević predao Terziću, a ovaj svom šefu Medojeviću, nakon čega su njih dvojica utvrdili da 13 pisama nema među dokazima.

Ni Medojević ni Terzić nijesu bili u ekipi koja je vršila preteres Mujovićeve kuće u Vranićima, gdje su pisma pronađena.

Više izvora “Vijesti” bliskih istrazi kazalo je juče da je pisma mogao da ukrade samo neko kome je to naredio da uradi neko “mnogo jak”.

"Vijesti" su juče pitale direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da li će tražiti smjenu načenika kriminalističke policije Milovana Pavićevića i da li će on podnijeti ostavku zbog ovog skandala. Nije odgovorio.

Bonus video: