Predmet "Hobotnica": Uprava policije potvrdila da su nestali dokazi

“Vijestima” je rečeno u policiji da je nestalo 13 pisama Mujovića - njegova navodna korenspondencija sa Milom Đukanovićem, Veselinom Veljovićem i drugim osobama iz javnog i političkog života
102 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2016. 19:24h

Na fotoelaboratu su zabilježeni 13 pisama i dva dokumenta koji su nestali u predmetu "Hobotnica", što znači da je njihova sadržina sačuvana za eventualni postupak, saopšteno je iz Uprave policije.

Dio dokaza koje je policija uzela iz kuće Veselina Mujovića 19. februara, nestao je u Upravi policije.

Specijalno tužilaštvo je o tome otvorilo istragu i počelo saslušanja svih policajaca koji su bili na pretresu Mujovićeve kuće u podgoričkom naselju Vranići.

“Vijestima” je rečeno u policiji da je nestalo 13 pisama Mujovića - njegova navodna korenspondencija sa Milom Đukanovićem, Veselinom Veljovićem i drugim osobama iz javnog i političkog života.

U okviru predmeta "Hobotnica", 18. februara je uhapšen podgorički biznismen Veselin Mujović (69) zbog sumnje da je od Svetozara Marovića uzeo oko 800.000 eura obećavajući Budvaninu da neće biti uhapšen u predmetima koje je zbog višemilionskih malverzacija u Budvi pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

"Službenici Uprave policije MUP-a su od Specijalnog državnog tužioca dobili nalog za hapšenje i pretres stanova i drugih prostorija koje koristi V.M, star 69 godina, iz Podgorice. Shodno tome, 17. februara 2016. godine izvršen je pretres na pet lokacija na području Podgorice. Tokom pretresa izuzeti su predmeti koji se shodno ZKP-u mogu oduzeti, a za koje su shodno pravilima postupanja policijskih službenika prilikom pretresanja prostorija, što je standard i praksa, izdate potvrde o privremenom oduzimanju i za koje je sačinjen fotoelaborat, kao i zapisnici o pretresanju prostorija", saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da je 18. februara 2016. godine, u prostorijama Uprave policije MUP-a, gdje su se nalazili predmeti oduzeti prilikom pretresa, tokom popisivanja oduzetih predmeta uočeno da nedostaje 13 pisama, kao i dva dokumenta na kojima se nalaze podaci koji ukazuju na to da postoji mogućnost da se radi o dva dokumenta jednog državnog organa a ne radi se o Upravi policije MUP-a.

"Službenici organizacionih cjelina Uprave policije koji su sprovodili ove mjere i radnje su, po konstatovanju da nedostaju 13 pisama i dva dokumenta, o tome odmah obavijestili postupajućeg Specijalnog državnog tužioca. Tom tužiocu su dostavljeni oduzeti predmeti, kao i potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, zapisinici o pretresanju prostorija i fotoelaborat. Na fotoelaboratu, koji se u postupku koristi kao dokaz, su inače zabilježeni i 13 pisama i dva dokumenta koji su nestali, što znači da je sadržina ovih dokumenata svakako zabilježena odnosno sačuvana za eventualni postupak", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su kazali i da su uz pomenute predmete i spise Specijalnom državnom tužiocu dostavljene i službene zabilješke svih policajaca koji su učestvovali u pretresima ili koji su bili povezani sa ovom radnjom.

"Osim toga, Specijalnom tužiocu dostavljeni su i snimci sa video nadzora koji pokrivaju dio prostorija policije gdje su se nalazili predmeti i spisi o pretresima, kao i izvod iz evidencije pristupa prostorijama pomoću ID kartica za potreban period. Policajci po nalogu Specijalnog tužioca, preduzimaju dalje mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa ovim događajem. Policajci maskimalno sarađuju sa tužilaštvom jer je u interesu i policije i tužilaštva da se utvrde sve relevantne činjenice u vezi sa nestankom dokumenata", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: