Boričićeva radi dopunski nalaz

Na suđenju je proveden novi dokaz - Izvještaj konsultantske kuće Profitaks i Fascino iz Beograda, o troškovima "Zavale invest" i radovima koji su urađeni nakon izvještaja Komisije koja je procjenjivala vrijednost posla
63 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Kuljača, Dragan MArović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rajko Kuljača, Dragan MArović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.02.2016. 08:47h

Predsjednik vijeća sudija Milić Međedović donio je juče naredbu da vještakinja ekonomsko-finansijske struke Borka Boričić uradi dopunsko vještačenje u vezi sa troškovima koje je firma Zavala invest imala na izgradnji postrojenja za desalinizaciji morske vode Osmoza u Budvi.

U nastavku suđenja u predmetu “Zavala”, sudija je konstatovao da Boričićeva nije odgovorila na sva pitanja koje je specijalni tužilac tražio naredbom.

"Da li je Zavala invest nakon sačinjavanja izvješta opštinske Komsije za procjenu vrijednosti izvedenih radova od 13. oktobra 2008, imala troškove za izgradnji Osmoze. Ako je imala trškove, da se vještak izjasni u nalazu koliko su iznosili”, rekao je Međedović.

Prije te odluke, na suđenju je proveden novi dokaz - Izvještaj konsultantske kuće Profitaks i Fascino iz Beograda, o troškovima Zavale invest i radovima koji su urađeni nakon izvještaja Komsije.

Sutkinja Seka Piletić pročitala je i dopunski nalaz Boričićeve od 22. marta 2011. godine, u kojem se izjašnjavala upravo o tome izvještaju.

Ta konsultantska kuća, između ostalog, navela je da je da je Zavala invest imala i troškove od 1.764.741 eura, koji se odnose na fakture koje su naveli podizvođači. To su troškovi osim onih radova konstatovanih u izvještaju Komsije za procjenu izvedenih radova na Osmozi - zaključno sa 13. 10. 2008 godine.

U izvještaju Komisije piše da su radovi na izgradnji Osmoze sa pratećom infrastrukturom koštali 4.403.886,55 eura.

U dopunskom nalazu Boričićeve, a osvrćući se na izvještaj Profitaks i Fascino, piše da se od tog iznosa na izgradnju saobraćajnice odnosi 1.539,771,25 eura i da se to navodi u desetoj privremenoj okončanoj situaciji od 9. novembra 2008, a koja nije obuhvaćena izvještajem opštinske Komisije za procjenu izvedenih radova od 13. 10. 2008.

Vještakinja je takođe navela da su ostali radovi urađeni tokom 2009. godine da i nisu dio izvještaja Komsije. Boričićeva je u nalazu konstatovala da je Opština Budva u tom poslu oštećena za 821.599 eura.

U Apelacionom sudu ponovo je otvoren glavni pretres u predmetu “Zavala”, nakon što su ocijenili osnovanim žalbe branilaca optuženih da su presudom bitno povrijeđene odredbe Zakonika o krivičnom postupku.

Prvostepenim presudama, nekadašnji prvi čovjek Budve i njegov pomoćnik Rajko Kuljača i Dragan Marović osuđeni na pet, odnosno četiri godine zatvora.

Osim njih, u trećem sudskom postupku Đorđe Pinjatić osuđen je na tri godine zatvora, a na godinu manje Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro.

Zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekivanjem, Dragan Sekulić osuđen je na tri i po godine zatvora, dok je Miodrag Minić oslobođen optužbe da je izvršio isto krivično djelo.

U presudama je pisalo da je dokazano da su članovi Komisije za procjenu radova na Zavali, svjesno pomogli Kuljači i Maroviću da za račun privatne kompanije oštete opštinski budžet.

Komisija je, piše u odluci, sačinila izvještaj u kojem su količine do tada izvedenih radova procijenili na iznos od 4.403.886 eura, koji je za 821.599 eura veći od troškova koje je investitor imao za izvođenje tog posla.

Bonus video: