U POLICIJI NESTAO DIO DOKAZA IZ KUĆE PRITVORENOG PODGORIČANINA

Nema pisama Mujovića Đukanoviću, Veljoviću...

Specijalno tužilaštvo je odmah po saznanju za nestanak dokaza počelo istragu
128 pregleda 64 komentar(a)
Svetozar Marović i Veselin Mujović, Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović i Veselin Mujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2016. 07:38h

Dio dokaza koje je policija uzela iz kuće Veselina Mujovića 19. februara, nestao je u Upravi policije, saznaju “Vijesti”.

Specijalno tužilaštvo je o tome otvorilo istragu i počelo saslušanja svih policajaca koji su bili na pretresu Mujovićeve kuće u podgoričkom naselju Vranići.

“Vijestima” je rečeno u policiji da je nestalo 13 pisama Mujovića - njegova navodna korenspondencija sa Milom Đukanovićem, Veselinom Veljovićem i drugim osobama iz javnog i političkog života.

U Mujovićevoj kući pronađena su i neka originalna dokumenta Uprave policije.

Mujović je uhapšen zbog sumnje da je od Svetozara Marovića uzeo oko 800.000 eura obećavajući mu da neće biti uhapšen u predmetima koje je zbog višemilionskih malverzacija u Budvi pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

U Specijalnom tužilaštvu juče je saslušan Nikola Terzić, službenik Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Upravi policije.

On je po nalogu vršioca dužnosti šefa tog odsjeka Dalibora Medojevića, otišao u Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta da donese kese sa dokazima koji su uzeti iz kuće Mujovića, rekli su “Vijestima” policijski izvori.

Dokaze je službenik tog odsjeka Simo Lukačević predao Terziću, a ovaj svom šefu Medojeviću.

Navodno je Terzić nakon toga nakratko izašao iz kancelarije, a kada se vratio, počeli su da upoređuju pojedinačne dokaze sa spiskom oduzetih stvari koji je napravljen tokom pretresa, kako bi ih predali Specijalnom tužilaštvu.

Kada su navodno došli do stavke "13 pisama", njih nigdje nije bilo. Pozvali su šefa Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dragana Radonjića i pitali ga gdje su pisma. On im je rekao da su im sve dokaze predali.

Radonjić, koji je prekjuče imenovan za šefa specijalnog policijskog tima, obavijestio je o nestanku dokaza glavnog specijalnog tužilioca Milivoja Katnića. On je odmah naložio istragu.

Izvori "Vijesti" iz policije kazali su da je po Katnićevom nalogu, Radonjić u kući Mujovića snimio svaki predmet koji je policija uzela i uvrstila u dokaze. Terzić navodno nije bio na pretresu koji su obavile njegove kolege iz oba policijska odsjeka.

Mojkovčanin Dalibor Medojević na mjesto šefa Odsjeka za borbu organizovanog kriminala i korupcije došao je nakon što je sa te pozicije u oktobru prošle godine smijenjen Saša Milić, zbog navodnog smještanja seks afere bivšem ministru Rašku Konjeviću. Medojević, diplomirani ekonomista, radio je prethodno u Poreskoj upravi.

Podgoričanin Nikola Terzić, magistar prava, bio je najbliži saradnik Predraga Šukovića u vrijeme kada je na čelu policije bio Božidar Vukasanović. Šuković je prošlog ljeta javno govorio o švercu cigareta u fabrici "Tara" u Mojkovcu, pominjući u tom kontekstu potpredsjednika Vlade Duška Markovića i Veselina Veljovića, bivšeg direktora Uprave policije. Obojica su negirala da imaju bilo kakve veze sa tim.

Terzić i Šuković su odmah nakon što je Slavko Stojanović sjeo u direktorsku fotelju poslati kući kao neraspoređeni.

Stojanović bez odgovora o opstrukciji Katnića

Katnić je nedavno u parlamentu rekao da se protiv njega svakodnevno vodi specijalni rat i pozvao nadležne da ga kontraobavještajno zaštite, te da policija ne postupa po nalozima tužilaštva u nekim predmetima.

Stojanović od prošle sedmice nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa kontraobavještajnom zaštitom glavnog specijalnog tužioca, niti da li je neko u Upravi policije odgovarao zbog nesavjesnog rada, opstrukcije, ometanja istraga od kada je on na toj poziciji.

Nije odgovorio ni zbog čega policija godinama odbija da postupi po nekim nalozima Tužilaštva i da li će neko zbog toga da odgovara i da li će on zbog toga podnijeti ostavku.

Stojanović je nakon osam mjeseci odbijanja, predložio Dragana Radonjića za mjesto šefa specijalnog policijskog tima, iako je nekoliko dana ranije javno kazao da ne zna da radi i da su mu rezultati loši.