Đukanović čeka da opozicija traži pregovore

Nakon što Vlada i opozicija nijesu uspjeli da se dogovore o Sporazumu za održavanje demokratskih izbora, Đukanović je kazao da je kao premijer spreman da snosi odgovornost za sve što po Ustavu pripada Vladi i predsjedniku Vlade, ali da je spreman i na nastavak poregovora
34 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.02.2016. 06:22h

Premijer Milo Đukanović spreman je na dalji dijalog o uspostavljanju uslova za fer i slobodne izbore, ukoliko opozicija to bude tražila. Na pitanje “Vijesti” da li će Đukanović inicirati nove pregovore o uslovima za fer i demokratske izbore i u kojoj formi će razgovori biti organizovani, iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću ponovili su Đukanovićevu izjavu da je spreman da “ kroz razne forme i narednih dana i mjeseci razgovara sa svima koji su raspoloženi da doprinesu daljoj regularizaciji političkog ambijenta u Crnoj Gori”.

"Predsjednik Vlade je izrazio apsolutnu spremnost na dijalog, te je pozivanje na dijalog što se predsjednika Vlade tiče kucanje na otvorena vrata”, kazali su u Vladinom birou.

Nakon što Vlada i opozicija nijesu uspjeli da se dogovore o Sporazumu za održavanje demokratskih izbora, Đukanović je kazao da je kao premijer spreman da snosi odgovornost za sve što po Ustavu pripada Vladi i predsjedniku Vlade, ali da je spreman i na nastavak poregovora.

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara pozvala je Vladu i opoziciju da političku situaciju u Crnoj Gori rješavaju kroz konstruktivnu debatu, navodeći da sa samo mirna i demokratska sredstva mogu rješavati krizu na održiv način. Podsjećajući da su pažljivo pratili parlamentarni dijalog, iz Delegacije Evropske komisije u Podgorici “Vijestima” su kazali da treba nastaviti sa pregovore.

“Razumijemo da u ovom trenutku politički lideri nisu postigli dogovor. Ipak ohrabrujemo sve strane da nastave sa dijalogom u Skupštini, prvenstveno kako bi se obezbijedili puna primjena izbornog zakonodavstva i organizacija kredibilnih lokalnih i parlamentarnih izbora”, kazali su u Delegaciji.

Komentarišući mogućnost nastavka pregovora predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić ranije je kazao da je potrebno „ispuniti navedene uslove da bi se ponovo razgovaralo“ te da će zahtjevi opozicije ići u pravcu zahtjeva za noviom vladom. Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je ranije da ne vidi razlog za nastavak pregovora.

Abazović: Protestima do fer izbora, ako ne može drugačije

Potpredsjednik pokreta URA Dritan Abazović kazao je da opozicija mora nastaviti borbu za fer izbore što znači da, pored spremnosti na dijalog, mora preduzeti i druge aktivnosti, poput organizovanja protesta. On je agenciji MINA rekao da da se sistem DPS-a raspada, i da će se građani izboriti za slobodu.

“Opozicija koordiniranim djelovanjem mora nastaviti borbu za fer izbore, a to znači da, pored spremnosti na dijalog, mora preduzeti i druge aktivnosti, poput organizovanja protesta”, ocijenio je Abazović.

Bonus video: