Kad mu narede, Stojanoviću dobar Radonjić

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Stojanović je mišljenje promijenio nakon jučerašnjeg sastanka sa rukovodicem MUP-a Duškom Markovićem i šefovima tužilaštva Ivicom Stankovićem i Milivojem Katnićem
71 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2016. 06:34h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović predložio je Dragana Radonjića za šefa specijalnog policijskog tima, samo dva radna dana nakon što je izjavio da to neće učiniti zbog loših rezultata koje je ovaj napravio kao rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, mišljenje je promijenio nakon jučerašnjeg sastanka sa rukovodicem MUP-a Duškom Markovićem i šefovima tužilaštva Ivicom Stankovićem i Milivojem Katnićem.

Isti sagovornik objasnio je da je poslije susreta sa tom trojkom, čelnik policije otišao u kabinet i završio zakonske formalnosti, poslavši glavnom specijalnom tužiocu na saglasnost predlog o postavljenju Radonjića.

Katnić je bio saglasan sa tim predlogom.

Iz policije, međutim, nijesu “Vijestima” odgovorili na pitanja - šta se dogodilo pa se Stojanović predomislio i za čelo Policijskog odjeljenja odredio čovjeka u koga ne vjeruje i koji, kako je sam rekao, nema rezultate koji ga preporučuju za tu funkciju.

Stojanović nije odgovorio ni na pitanje da li će podnijeti ostavku, jer je Radonjića predložio mimo svoje volje.

Zvanično je saopšteno da je Stojanović to uradio u cilju razrješenja “otvorenih pitanja”...

Od jula prošle godine kada je izabran specijalni tužuilac, traje spor direktora Stojanovića i Katnića oko čelnika Policijskog odjeljenja

“Direktor je time potvrdio da se Uprava policije sa uvažavanjem odnosila prema inicijativama glavnog specijalnog tužioca u vezi sa ovim pitanjem, iako je menadžment Uprave policije želio da se prednost da kandidatima kojima je uža specijalnost upravo ova oblast, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Predlaganjem Radonjića kao kandidata za ovo mjesto je takođe potvrđena i riješenost direktora i menadžmenta Uprave policije da se kompromisnim rješenjem i stvaranjem preduslova pruži osnova za što skorije stavljanje u funkciju Policijskog odjeljenja, kako bi policija dala maksimalni doprinos zajedničkoj borbi tužilaštva i policije protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je naš zajednički cilj i interes”, piše u saopštenju Uprave policije.

Prema Zakonu o specijalnom državnom tužilaštvu, rukovodioca Policijskog odjeljenja postavlja direktor policije, ali uz saglasnost glavnog specijalnog tužioca.

Od jula prošle godine kada je izabran specijalni tužuilac, traje spor direktora Stojanovića i Katnića oko čelnika Policijskog odjeljenja.

Katnić je ranije kazao da mu ne pada na pamet da prihvati drugog kandidata i da je rješenje tog problema prepustio premijeru Milu Đukanoviću.

Stojanović se potom oglasio i kazao da mu je Radonjić neprihvatljiv, jer policijski odsjek kojim rukovodi već duže ne ostvaruje očekivane rezultate.

Katnić je rekao da tako ne govore zvanični rezultati iz policijskih izvještaja.

Stojanović, međutim, nije objasnio zašto je Radonjić bio na čelu tako važnog sektora i zašto nije smijenjen, ako nije radio kako treba.

Nakon svega, sastanak i rješenje problema uslijedilo je nakon što je prvi čovjek vlade poručio da se “moramo naučiti u ovom društvu i zemlji da sarađujemo” i da neće rješavati pitanja umjesto onih koji to treba da rade.

“Moramo se naučiti u ovom društvu i zemlji da sarađujemo. Jer niko nije dovoljan sam sebi i niko ne može sam nezavisno od drugih u sistemu da ispostavlja određena rešenja. Nikada neću prihvatiti poziv da rješavam pitanja umjesto drugih koji to treba da rade u sistemu”, rekao je tada Đukanović.

"DPS ponekad funkcioniše kao organizovana kriminalna grupa"

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić ranije juče optužio je premijera Đukanovića da je stao na stranu onih koji opstruiraju rad specijalnog tužioca, jer Vlada nije riješila pat poziciju u kojoj se našao izbor šefa specijalnog policijskog tima.

Prije nego je dogovoren izbor Radonjića, Krivokapić je kazao da je prošlo osam mjeseci i da to nije bilo dovoljno da se dozvoli tužiocu da ima povjerljivog policajca.

“U međuvremenu taj policijac je prošao razne šikane. To jasno pokazuje namjere premijera i DPS-a da vrše opostrukciju specijalnog tužioca... Specijalni tužilac je pokazao da DPS u određenim opštinama funkcioniše kao organizovana kriminalna grupa. Jasno je onda da je svaki sljedeći potez specijalnog tužioca možda pokazao i teže slučajeve”, kazao je Krivokapić novinarima u Budvi.

On je rekao da je smisao zakona da tužilac bude zaštićen od političkog i kriminalnog uticaja, ali da je premijer dokazao da je to “partijska politika, a ne politika direktora policije“.

Sad šefove saradnike da biramo brže

Iz SDP-a su juče saopštili da je predlog za izbor šefa Specijalnog policijskog tima uslijedio odmah nakon optužbi predsjednika te stranke Krivokapića - da DPS mjesecima opstruira izbor.

“Dobro je da je pod političkim pritiskom konačno odblokiran rad specijalnog tužioca, ali s druge strane ovo pokazuje da osam mjeseci nije bilo političke volje da se pomogne Katniću u efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takođe, slučaj pokazuje da na ključnim adresama ne postoji iskrena politička volja za uspostavljanje snažne pravne države već se krupna pitanja odlažu, gubi dragocjeno vrijeme i neko očigledno poigrava državnim interesima i našim EU i NATO integracijama. SDP očekuje da sada nećemo biti svjedoci novog višemjesečnog opstruiranja, ovoga puta šefa Specijalnog policijskog tima, prije svega kod izbora svojih najbližih saradnika koji zajedno sa njim treba da nose ogroman teret borbe protiv korupcije i kriminala”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: