Mitrović: Izgubio sam novac, zemlju i slobodu

Cijelu zavrzlamu prenosa vlasništva opštinske zemlje iz jedne u drugu ruku, i ponovno vraćanje pod okrilje lokalne uprave, opozicija je ranije prijavila Vrhovnom državnom tužilaštvu
139 pregleda 24 komentar(a)
Miodrag Mitrović, Foto: Megapromet.me
Miodrag Mitrović, Foto: Megapromet.me
Ažurirano: 22.02.2016. 19:41h

Kompanija "Megapromet" biznismena Miodraga Mitrovića podnijela je tužbu protiv Opštine Budva zbog prevare, zahtijevajući da im se vrati 1,37 miliona eura, koliko su platili kupovinu 26 hiljada kvadrata zemlje u industrijskoj zoni Jaza.

"Svu zemlju im vraćam, jer sam prevaren. Prevaren sam od strane svih opštinskih funkcionera koji su potpisivali papire. Neka nam vrate pare, a eto im sva zemlja, koju nikada nijesmo mogli ni da koristimo. Od početka je sve to bila prevara. Ostao sam bez novca, bez zemlje i na kraju bez slobode“, kazao je Mitrović za “Vijesti“.

Njegova firma upletena je u malverzaciju kojom je po iskazima tri svjedoka saradnika rukovodio lično visoki funkcioner DPS Svetozar Marović. Svjedoci saradnici u tom predmetu su nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, bivši direktor AMD Igor Trnski i kum mlađeg Marovića - Marko Vujović.

Kako je “Megapromet” uvučen u cijeli posao, potanko su ispričali svi akteri malverazcije, čiji su iskazi pomogli tužioca da sklopi mozaik. Neuspjeli posao Miloša Marovića oko gradnje salona namještaja sa italijanskim partenerom, na zemlji, koju je od Opštine kupio AMD, doveo je do toga da milionski dug, plati “Megapromet”.

Auto moto društvo je u oktobru 2008. godine na fingiranoj licitaciji, na kojoj su se pojavili prijatelji i poznanici Miloša Marovića, kupilo od Opštine za 1,3 miliona eura, ili 50 eura po kvadratu zemljišni kompleks od 26 hiljada kvadrata u industrijskoj zoni Jaza, nedaleko od lastve Grbaljske, na samoj Jadranskoj magistrali.

Međutim, cjelokupan iznos novca nikada nije legao na račun Opštine, osim nešto manje od sto hiljada eura. Par mjeseci prije nego što je postao vlasnik parcele, AMD izdaje zemlju firmi Miloša Marović “Smart It”, koja ubrzo započinje da gradi salon namještaja. Marović za taj posao uzima kredit od banke od 400 hiljada eura, ali cijeli posao staje i betonska konstrukcija dan danas stoji nezavršena.

Ipak, kako AMD nije imao novca da plati Opštini, čelnici Opštine nude zemlju “Megaprometu”, kako bi prema toj fimi izmirili više od 800 hiljada eura duga, na ime bonova za zimnicu koji je sindikat lokalne uprave zaključio sa budvanskom kompanijom.

“Megapromet” prihvata da preuzme kredit firme “Smart It”, te Opštini uplaćuje nekih sto hiljada eura prebijajući dugovanje. Kompanija je namjeravala da na toj parceli izgradi veliki distributivni centar, koji je prije neku godinu nikao na parceli preko puta. Međutim, tada se “Megapromet” suočava sa problemima, jer staromještanska grbaljska porodica traži povraćaj pomenutog zemljišta, koje im je oduzeto nakon Drugog svjetskog rata.

Stariji Marović u tom trenutku, prema iskazu svjedoka saradnika, situaciju rješava tako što predlaže da se “Megaprometu”, ustupi atraktivna lokacija na Crvenoj glavici, naspram Svetog Stefana.

Opština, nakon što dobija saglasnost od Ministarstva finansija i nakon zelenog svjetla lokalnog parlamenta, prihvata da zemlju na Jazu uzme ponovo u svoje vlasništvo, ali po duplo većoj cijeni, od 115 eura po kvadratu, a “Megaprometu” ustupi 8.165 kvadrata na Crvenoj glavici kod Svetog Stefana.

Mitrović bio mjesec u zatvoru

Miodrag Mitrović, koji je proveo mjesec u pritvoru spuškog istražnog zatvora, pušten je da se brani sa slobode.

Miloš Marović i nekadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović priznali su krivicu. Oni su sa specijalnim tužilaštvom potpisali ugovor o sporazumnom priznanju krivice, kojim je predviđeno da sin funkcionera DPS-a u zatvoru provede godinu i vrati 380 hiljada eura.

Rađenović, sa druge strane, postigao je sporazum da u zatvoru provede dvije godine i plati 30 hiljada eura.

Specijalno tužilaštvo krajem septembra otvara istragu, kada su uhapšeni nekadašnja direktorka budvanskog katastra Mirjana Marović, procjenitelji Milka Lazarević, Ljubiša Baćević i Marko Radunović, a sredinom oktobra lisice su stavljene i nekadašnjem direktoru Zavoda za izgradnju Budve Stevici Dragoviću.

Bonus video: