Snouden: Vratiću se u SAD ako mi vlada bude garantovala fer suđenje

Snouden je 2013. otkrio podatke o tome kako je NSA masovno špijunirala ne samo građane EU, već i jedan broj evropskih lidera
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2016. 08:41h

Bivši američki obavještajac Edvard Snouden izjavio je danas da bi pristao na izručenje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ako mu savezna vlada bude garantovala da će imati fer suđenje.

Snouden, bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA), obratio se svojim pristalicama u Nju Hempširu putem Skajpa iz Rusije, prenijela je agencija AP.

On je naveo da je zatražio garancije da će dobiti fer suđenje, na kojem će iznijeti "odbranu javnog interesa", a zatim bi o njegovoj sudbini odlučila porota.

Snouden je 2013. otkrio podatke o tome kako je NSA masovno špijunirala ne samo građane EU, već i jedan broj evropskih lidera.

Posljednje dvije godine nalazi se u Moskvi, suočen sa mogućnošću da bude osuđen kod kuće na kaznu do 30 godina zatvora, ali je u izjavi za Bi-Bi-Si prošle godine naveo da je spreman da "dobrovoljno ode u zatvor", o čemu je više puta obavijestio američku vladu, ali nije dobio odgovor.

Bonus video: