Savić prije hapšenja htio da vrati novac

Iz preduzeća "Gugi commerce" tražili su da vrate "višak" novca koji su dobili iz opštinske kase u poslu izgradnje Donjeg bulevara
362 pregleda 41 komentar(a)
Branislav Savić, Foto: Vuk Lajović
Branislav Savić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.02.2016. 07:34h

Kompaniji "Gugi commerce" iz budvanske kase plaćeno je više za izgradnju Donjeg bulevara, nego što je zaista trebalo.

Iz tog preduzeća tražili su da vrate "višak" novca u opštinsku kasu koja je tim poslom oštećena za gotovo 3,7 miliona eura.

To je "Vijestima" potvrđeno u "Gugi commercu" uoči hapšenja vlasnika tog preduzeća Branislava Gugija Savića.

Oni su pojasnili da nikada nije napravljen konačan obračun tog posla.

Tvrde da su naplatili radove koje nijesu izveli, jer Opština nije izuzela zemljište, ali da nijesu naplatili dio izvedenih radova koji nijesu bili predviđeni tenderom.

Vlasnik te kompanije uhapšen je u petak po nalogu Specijalnog tužilaštva.

Istražitelji ga sumnjiče da je dio budvanske kriminalne grupe koja je u poslovima izgradnje donjeg bulevara i seoskog puta za Krapinu opštinsku kasu oštetila za ukupno 4,8 miliona eura.

"Radovi su naplaćeni u privremenoj situaciji, a nijesu izvedeni iz razloga što Opština nije izuzela zemljište od privatnika. Ipak, urađeno je dosta radova koji nijesu bili predviđeni tenderom, a nijesu naplaćeni, pa smo pozvali Opštinu da napravimo konačan obračun i presjek stanja”, potvrdili su u ovoj firmi.

"Gugi commerce" bila je vodeća građevinska komapnija, koja je za vrijeme dok je gradom upravljao Rajko Kuljača, izvela radove u vrijednosti 27 miliona eura, uglavnom gradnje saobraćajnica.

Specijalno tužilaštvo je pod lupom stavilo tri posla te firme - "Donji bulevar" "Krapinu" i izgradnju koncertnog platoa na plaži Jazu. Vještaci tužilaštva utvrdili su da je izgradnjom platoa na Jazu budžet Budve olakšan za 2,1 milion eura.

Ukupna šteta iz ta tri posla je gotovo sedam miliona eura, za šta je Specijalno tužilaštvo tražilo da se vrati u opštinsku kasu. O izgradnji platoa tužitelji nijesu razgovarali sa Savićem, već su ga ispitivali o tome da li je podmićivao budvanske vlasti da bi dobio tendere za izgradnju donjeg bulevara i seoskog puta u Krapini.

Savić je tužiocima tvrdio da nema kontakte sa političkim i opštinskim funkcionerima u Budvi, i da je poslove dobio na zakonit način.

Viši sud je po nalogu Specijalnog tužilaštva 2. februara donio privremnu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja na nepokretnostima koje Savićeva kompanija ima u svome vlasništvu u Budvi. Tapija je stavljena na tri poslovna prostora od 36, 61 i 106 kvadrata, koje "Gugi commerce” posjeduje na drugom spratu komercijalnog kompleksa “TQ Plaza”, poslovni prostor u prizemlju novosagrađene zgrade u naselju Podkošljun, stan od 57 kvadrata i garažu u luksuznoj zgradi na glavnom gradskom bulevaru.

Imovina “Gugi commerce” privremeno je blokirana u cilju osiguranja, kako bi država, eventualno mogla da nadoknadi štetu Budvi, ako bi tužilaštvo dokazalo, ili Savić priznao krivicu.

Blokada još nije stavljena na vrijednu imovinu te firme u Tivtu, Kotoru, Podgorici, Herceg Novom i Bečićima.

Donji bulevar, iako nikada do kraja izgrađen, svečano su u ljeto 2009. otvorili tadašnji kumovi Kuljača i Savić. Njihova kumovska veza raskinuta je nakon toga međusobnim sudskim sporovima oko milionskih dugovanja.

Savić tereti Kuljaču da mu nije vratio million eura pozajmice, dok je bivši gradonačelnik Budve, i aktuelni svjedok saradnik u iskazu pred specijalnim tužiocem, tvrdio da mu je kum prijetio profesionalnim ubicama.

Savića, prema pouzdanim saznanjima "Vijesti" u petak nijesu pitali o Kuljačinim navodima. Put za selo Krapinu građen uoči izbora 2009. godine, a završen je tek prije tri godine. Tužilaštvo je počelo da češlja taj slučaj nakon što je NVO MANS podnijela krivičnu prijavu protiv Kuljače, tenderske komisije i nekoliko opštinskih službenika uključenih u taj posao.

Navodno Savićevo preduzeće dobilo je taj posao iako je ponuda kotorske firme "YU briv" bila niža - "Gugi commerce" tada je tražio rok za završetak radova od 25 dana uz cijenu od 2.039.399 eura, a kotorska kompanija je tražila 1.971.167 eura i rok od 21 dana.

Specijalno tužilaštvo ispitalo je sve članove opštinske komisije, a u toku su intenzivna ispitivanja svjedoka u okviru istrage oko gradnje Donjeg bulevara.

Saviću određen pritvor do 30 dana, sproveden u Spuž

Branislav Savić sinoć je iz betonjerke podgoričkog Centra bezbjednoszti prebačen u Istražni zatvor u Spužu.

Njemu je pritvor do 30 dana odredio istražni sudija Miroslav Bašović, koji je prihvatio predlog specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Savićev branilac, advokat Vlado Vuković, kazao je "Vijestima" da je Budvaninu pritvor određen zbog opasnosti od ometanja istrage uticajem na svjedoke i teškog načina izvršenja djela i posljedica.

"Sjutra ću predati žalbu na rješenje o određivanju pritvora", kazao je sinoć Vuković.

Savić je u petak pred Čađenovićem negirao da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekivanja na organizovan način, za šta ga specijalnoi tužilac sumnjiči.

On je tvrdio da je na tenderima koji su pod lupom tužilaštva pobijedio zakonito, ali i da nikad nikome ništa nije nudio da bi mu namjestili posao, niti je od koga iz budvanske Opštine što dobio nezakonito.

Bonus video: