Loši uslovi za privatnike

“U veoma teškom okruženju gdje se pravila igre mijenjaju svakodnevno, privatne kompanije su naučile kako da prežive”, stoji u zaključku istraživanja
0 komentar(a)
radni sto, preduzetnicice, Foto: Shutterstock
radni sto, preduzetnicice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2016. 10:24h

Privatni sektor je, prema istraživanju Centra za preduzetništvo, potencijal koji obećava i protivteža očekivanom padu državnog sektora.

U zaključku istraživanja se navodi da je ambijent za poslovanje loš. Glavni problem privatnih kompanija je ponašanje države, jer 80% privatnika smatra da su visoki porezi, administrativna opterećenja i česte promjene zakona osnovna ograničenja za razvoj biznisa. Privatni sektor se, uglavnom, samofinansira, a samo je 41% uzimalo kredite od banaka, banke u kapitalu u učestvuju sa svega 17%, dok su najčešći izvori sopstveni kapital, porodični zajmovi i zajmovi od prijatelja. Siva ekonomija je veoma rasprostranjena u privatnom sektoru, pa 66% preduzeća zapošljava neprijavljene radnike, koji ima 27%.

“U veoma teškom okruženju gdje se pravila igre mijenjaju svakodnevno, privatne kompanije su naučile kako da prežive”, stoji u zaključku istraživanja.

Bonus video: