Oštetili državu za 100 miliona eura?

Tužioce zanima sa kim je HGBR sklapala poslove, kome su i kako prodavali imovinu i kako su procjenivali vrijednost nekretnina...
121 pregleda 39 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.02.2016. 08:13h

Specijalno tužilaštvo istražuje da li je Hotelska grupa Budvanska rivijera (HGBR) poslovala nezakonito u proteklih deset godina, koliko je na čelu Upravnog odbora bio uhapšeni funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti” - to je najznačajnija od svih istraga koje je to tužilaštvo pokrenulo od sredine prošle godine, jer šteta navodno prelazi sto miliona eura.

Tužioce zanima sa kim je HGBR sklapala poslove, kome su i na koji način prodavali imovinu preduzeća i kako su procjenivali vrijednost nekretnina.

Iz Specijalnog tužilaštva “Vijestima” je odgovoreno da je predmet “Budvanska rivijera” u fazi izviđaja.

Izvor iz istrage tvrdi da je većina poslova koje tužilaštvo češlja sklopljena dok je direktor HGBR bio Vule Tomašević, jedan od dugogodišnjih bliskih saradnika nekadašnjeg predsjednika državne zajednice SRJ Marovića.

Tužioce je u najveću državnu hotelsku kompaniju u Crnoj Gori, odveo krak jedne od istraga o milionskim poslovima štetnim za budvansku kasu.

Zbog toga je nedavno Specijalno tužilaštvo tražilo od Opštine Budva dokumentaciju o vezama sa pet lokalnih građevinskih kompanija.

Imena tih kompanija pojavljuju se u brojnim zajedničkim poslovima Opštine i HGBR, a svih pet preduzeća povezana su sa Svetozarevim sinom Milošem Marovićem.

Tokom izviđaja tužioci su otkrili da su tih pet kompanija bile angažovane u milionskim poslovima oko rekonstrukcija hotelskih kapaciteta - turističkog naselja “Slovenska plaža” i hotela “Palas”, “Aleksandar” i “Castel Lastve”.

Pod lupom se našla i stambena zgrada koju je HGBR gradila sa poslovnim partnerom Miloša Marovića, sa kojim on ima zajedničku firmu.

Tužioce, navodno, naročito interesuje na koji je način građevinska kompanija mlađeg Marovića izgradila nekoliko stambenih objekata u Budvi, za koje ili nema izadate građevinske dozvole ili su bez papira izgrađeni po spart-dva više na zgradama.

HGBR je morala tužilaštvu da dostavi i dokumentaciju o učešću u brojnim muzičkim i kulturnim manifestacijama u metropoli crnogorskog turizma.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da sa posebnom pažnjom istražitelji utvrđuju kako je finansijski “pokrivena” organizacija Madoninog koncerta na Jazu u septembru 2008. godine.

Zbog organizacije tog koncerta, Budva još plaća kredit od tri i po miliona eura, koji je preduzeće TOB-co uzelo kod Prve banke, koja je u vlasništvu Aca Đukanovića, brata premijera Mila Đukanovića.

Đukanovićeva banka naplatila je kredit preko depozita HGBR i ostavila gradskoj i upravi hotelske kompanije da među sobom riješe dugovanja.

Bonus video: