SARADNJA SA VILIJAMOM ŠIMELOM

Božovićeva "Furia" oduševila prestižnog američkog kompozitora

Šimel je veoma slojevita muzička ličnost koja je kod Božovića izazavala želju da stvori nešto potpuno novo
288 pregleda 2 komentar(a)
Dejan Božović, Foto: Arhiva Vijesti
Dejan Božović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2016. 18:33h

Kompoziciju Dejana Božovića “ Furia ” adaptirao je za harmoniku jedan od prestižnih američkih kompozitora Vilijam Šimel. U Njujorku, u kulturnom centru Tenri, ova kompozicija je bila dio cjelovečernog koncerta.

Vilijam Šimel je doktor na akordionu, kompozitor, doktor kompozicije, jedini stipendista Džulijard muzičke škole. Saradnja Vilijama Šimela i crnogorskog kompozitora dogodila se spontano, a rezultati su bili više nego dobri.

“Dr Šimela sam sasvim slučajno upoznao preko moje prijateljice Dragice Banić Čurčić, kada sam sa njom prisustvovao jednoj probi. Međutim, u neformalnoj priči dotakli smo se profesija i on je pokazao interesovanje da čuje nešto moje”, komentariše Božović ističući da jedina kompozicija koju je u tom trenutku imao bila upravo “ Furia ”.

“Odreagovao je veoma pozitivno i izrazio želju da moju kompoziciju odsvira na svom koncertu, što sam sa oduševljenjem prihvatio”, objašnjava Božović.

Partituru koja je izvorno pisana za klavir, Šimel je na harmonici prvi put pročitao veoma lako, što je za Božovića predstavljalo veliko iznenađenje, jer prema njegovim riječima partitura je i više nego “zamršena”.

“Kompoziciju je kasnije adaptirao za harmoniku, jer ne posjeduje tehničke mogućnosti koje ima klavir”, dodao je Božović.

Šimel je veoma slojevita muzička ličnost koja je kod Božovića izazavala želju da stvori nešto potpuno novo, jer sa takvim profesionalcem još uvijek se nije, kako kaže, sreo u svojoj karijeri.

Njihova saradnja se svakako neće završiti na ovome, a adaptirana kompozicija Vilijama Šimela naći će se na novom CD-u, koji će, kako se Božović nada, izaći ove godine.

Preporučujemo za Vas