Umrla Harper Li, autorka romana “Ubiti pticu rugalicu”

Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami
58 pregleda 0 komentar(a)
Harper Li, Foto: Beta/AP
Harper Li, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2016. 17:29h

Harper li, čuvena američka književnica, poznata po romanu “Ubiti pticu rugalicu”, umrla je danas u 89. godini života.

Vijest su jutros potvrdili brojni izvori u njenom rodnom gradu. Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami, kao najmlađe od črtvoro djece Amase Kolman i Frensisa Kaningema Finča Lija. Osnovnu i srednju školu pohađala je u Monrovuilu, a fakultet na Univerzitetu u Alabami. U Njujork se preselila 1949. godine.. Osam godina kasnije, predala je rukopis romana “Ubiti pticu rugalicu” izdavačkoj kući “J.B. Lippincott & Co”, koja ju je zamolila da ga doradi i pošalje ponovo.

Roman je objavljen 11. jula 1960. godine, a književnici je naredne godine donio Pulicerovu nagradu za fikciju.

Spisateljica je u julu 2015. godine izdala dugo očekivani nastavak čuvenog romana "Ubiti pticu rugalicu", za koji se već predviđa da će postati bestseler.

Autorka je slijepa, gluva i nepokretna od 2007. godine uslijed posljedica šloga.

Roman "Ubiti pticu rugalicu" govori o djevojčici Žan-Luizi Finč poznatoj kao Skaut i njenom bratu Džeremiju Finču, poznatom kao Džem, koji žive na jugu SAD sa svojim ocem, advokatom Atikusom Finčom. U priči Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje bjelkinje.

Roman je zapažen po svojoj toplini i blagom humoru, iako su u njegovom fokusu ozbiljne teme poput silovanja, rasne i klasne segregacije, ravnopravnosti polova i uticaja moralnih normi na slobodu pojedinca.

Lik Atikusa generacijama advokata i drugih čitalaca služi kao uzor čovjeka od integriteta i savjesnog zastupnika pravde.

Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Maligana, i s legendarnim Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

Datum sahrane još nije objavljen.

Bonus video: