Otkriće izraelskih arheologa

Direktorka odjelenja za iskopine Ronito Lupo rekla je da ti predmeti odgovaraju dobu eneolita ili bakarnom dobu, iz oko 5.000 godina prije nove ere. Slični ostaci nađeni su na drugim mjestima u današnjem Izraelu, ali ne u Jerusalimu
0 komentar(a)
izraelski arheolozi, Foto: Beta-AP
izraelski arheolozi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.02.2016. 11:04h

Izraelski arheolozi pronašli su 7.000 godina staro naselje u sjevernom Jerusalimu, što je prema njihovim riječima najstarije takvo naselje u toj oblasti.

Izraelska Uprava za antikvitete saopštila je juče da su prilikom iskopavanja otkrivene dvije kuće sa dobro očuvanim djelovima i podovima na kojima se nalaze djelovi grnčarije, oruđe od kremena i bazaltna činija. Direktorka odjelenja za iskopine Ronito Lupo rekla je da ti predmeti odgovaraju dobu eneolita ili bakarnom dobu, iz oko 5.000 godina prije nove ere. Slični ostaci nađeni su na drugim mjestima u današnjem Izraelu, ali ne u Jerusalimu.

Lupo je rekla da je ovo prvi put da je nađena ta vrsta arhitekture u samom Jerusalimu i da to ukazuje na dobro utemeljeno društvo, vrlo dobro organizovano, sa naseljima i sa grobljima.

Bonus video: