Neodoljivo o ljubavi, čežnji, strahu i slobodi

Cica Pavlović je najavila i novi susret sa barskom književnom publikom, jer piše prozni prvijenac, roman “Sivi CV”
95 pregleda 0 komentar(a)
Nedeljka Cica Pavlović, Foto: Radomir Petrić
Nedeljka Cica Pavlović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 18.02.2016. 19:55h

Kada bih tražio kako da uokvirim Cicu, da nađem riječ za ram oko nje, ne bi bilo bolje od putovanja. Ova knjiga je poklon onima koji vole i onima koji su voljeni, pa možda zato i manje vole. Sve je tu, Venecija, Upsala, Sarajevo, bal titana, mjesečina nad trgom, kazao je na promociji zbirke poezije “Ja neka druga” Nedeljke-Cice Pavlović, novinarke Radio Bara, mr Milun Lutovac.

Literarni prvijenac Pavlovićeve promovisan je preksinoć u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole, u kojoj su stihove poetese čitale njene kolege iz Radio Bara - Milan Vujović, Vesna Šoškić, Brankica Mandić, Maja Tomović i Silvija Vukelić.

Pjesnik i književni kritičar, moderator večeri Miroslav Jovanović Timotijev, ocijenio je da ova knjiga koju je objavio bjelopoljski “Pegaz“ Pavlovićevu predstavlja kao suptilnu poetesu, te da sam naslov najbolje oslikava ono što čeka čitaoca, “i poetiku sabranu između njenih korica”. U prikazu biografije, naveo je i da je Pavlovićeva Filozofski fakultet, odsjek književnost, završila u Sarajevu, da je bila novinar brojnih jugoslovenskih listova, da su joj pjesme ranije objavljivane u uglednim književnim časopisima, a da je za svoju poeziju posvećenu vinu nagrađivana na festivalu vina na Virpazaru. On je autorku pozdravio i svojim, specijalno za ovu priliku napisanim esejom.

“Bit poezije Nedeljke Pavlović eksplicite je najavljena u naslovu zbirke. Amplituda tih suptilnih gibanja ima svoja krešenda i tihe sekventne intervale, kakofoniju i disonantne tonove, ali, uvijek neodvojiva od univerzalno vrijednog i krajnje lično proživljenog osjećaja i osjećanja ljubavi , samoće, čežnje, straha, slobode”, istaklaje o poeziji Pavlovićeve likovna kritičarka mr Anastazija Miranović.

Na kraju programa, autorka se zahvalila publici i svima koji su pomogli da djelo bude objavljeno, ističući da je prvu knjigu posvetila svojim roditeljima. Ona je najavila i novi susret sa barskom književnom publikom, jer piše prozni prvijenac, roman “Sivi CV”.

Recenzenti knjige bili su dr Gordana Leković i mr Milun Lutovac. U muzičkom dijelu programa nastupio je gitarista Džaja Beharović.

Bonus video: