Narodna biblioteka "Njegoš" iz Nikšića: Tri rijetke knjige u fototipskom izdanju

Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića u svom fondu ima više od 200 raritetnih knjiga iz druge polovine 19. i prve polovine 20.vijeka,
343 pregleda 0 komentar(a)
Rijetke knjige, fototipsko izdanje, Foto: Migo
Rijetke knjige, fototipsko izdanje, Foto: Migo
Ažurirano: 06.11.2018. 15:58h

Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića u svom fondu ima više od 200 raritetnih knjiga iz druge polovine 19. i prve polovine 20.vijeka, a tri djela su stavljena u prvo fototipsko izdanje.

Riječ je o knjigama „Porijeklo Zimonića porodice i pop Bogdan Zimonić“ Jova Nakićenovića, „Do bitke na Grahovcu po pričanju harambaše Stojana Kovačevića i po drugijem izvorima“ Rista Prorokovića Nevesinca i „Memoari sa Balkana 1858-1878“ autora Martina Gjurgjevića. Knjige su objavljene u izdanju Ministarstva kulture Crne Gore, Izdavačke djelatnosti JU Narodne biblioteke “Njegoš” Nikšić i Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojevi攓.

“Riječ je o vrlo značajnom projektu koji je važan ne samo za ovu instituciju, grad, već i cijelu državu. Nakon revizije ustanovili smo da postoji preko 200 primjeraka stare i rijetke knjige i spontano se javila ideja za fototipijom. Ministarstvo kulture je i ovoga puta prepoznalo genealoški i istorijski značaj vremešnih izdanja bibliotečkog fonda”, kazala je direktorica Biblioteke, Renata Bulajić.

Prvo izdanje knjige „Porijeklo Zimonića porodice i pop Bogdan Zimonić“, koja se sastoji od četiri cjeline, štampano je u Novom Sadu, u štampariji Arsa Pajevića, 1878. godine.

Zimonić je, kazao je mr Ivan Tepavčević, zanimljiva istorijska ličnost, literarni lik, “umješan političar i vješt diplomata“ koji liči na “zatvoren grad“, a koga Nakićenović opisuje riječima: “On je poput vječno upaljenog žiška svjetlosti. On je poput neugasive svjetlosti užeženog kandila čija svjetlost nikada ne nestaje”.

Mr Sait Šabotić je podsjetio da postoje samo pet reprinta knjige ”Memoari sa Balkana” koja se, prema njegovim riječima može okarakterisati kao istoriografsko i književno djelo. “Memoari” se sastoje od 14 tematsko-progresivnih priča u kojima je opisan buran period u istoriji i koje, prema riječima Šabotića, predstavljaju validno informativno štivo u kome se rasvjetljavaju prilike u Crnoj Gori sve do Berlinskog kongresa.

Knjiga “Do bitke na Grahovcu po pričanju harambaše Stojana Kovačevića i po drugijem izvorima” izadata je prije 110.godina u Beogradu u Kolarčevoj zadužbini. Prof. Mihailo Perošević kazao je da je Nevisanac ponajviše na tragu Marka Miljana Popovića, a stilski sliči i Stefanu Mitrovom Ljubiši.

“Ova stara i rijetka knjiga sadrži deset priča i prati stvaranje jedne hajdučke družine. Zanimljivo je da Nevesinac nigdje ne gubi nit pripovjedanja, a posebno mjesto zauzimaju kodeksi i arhaički jezik”, kazao je Perošević.

Istakao je da su objavljena fototipska izdanja, koja su promovisana i na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, tematski i hronološki isprepletana i žanrovski pomiješana.

Bonus video: