"Mis Pat": Koliko je brod bio opterećen?

Sud tražio pomoć oko pronalaženja svjedoka
7 komentar(a)
Brod Mis Pat
Brod Mis Pat
Ažurirano: 18.02.2016. 10:57h

Sudija Predrag Tabaš juče je naložio vještaku pomorsko - saobraćajne struke Aleksandru Božoviću da se izjasni o kretanju pomorskih struja u trenutku brodloma broda “Mis Pat”.

To je učinio u nastavku suđenja za brodolom u avgustu 1999. godine, kada je u crnogorskim vodama stradalo 35 osoba.

Tabaš je rekao da je Apelacioni sud, ukidajući raniju oslobađajuću presudu, naložio da se utvrdi da li postoji u Opštini Kiseljak u BiH evidencija o smrti Refika Hodžića, odnosno da li je upisan ili je proglašen za nestalu osobu.

Sudija je rekao da je istim rješenjem naloženo da Viši sud iscrpi sve mogućnosti i da ponovo pokuša da pronađe svjedoka brodoloma Avduša Morinu i da se provjeri da li je ušao u Podgoricu 16. avgusta 1999, kako bi odgovorio da li je na barci “Mis Pat” bilo 70 ili više ukrcanih osoba. Sudija je kazao da su upućene zamolnice za provjeru o tom svjedoku, Opštini Smederevo, kao i za Hodžića, ali da ni iz Srbije ni iz BiH još nije stigao odgovor.

“Sud određuje da se vještak izjasni o kretanju pomorskih struja, da li su se kretale od obale ili ka obali i o maksimalnom opterećenju broda i putu koji je mogao da pređe sa tim opterećenjem”, kazao je Tabaš. K. R.

Sud tražio pomoć oko pronalaženja svjedoka, ali odgovora iz Srbije još nema

Bonus video: