U planu obnova dijela objekta Buća-Luković

CZK ima namjeru da se izrade konzervatorski uslovi za sanaciju kule ljetnjikovca, kao i kapelice Svetog Mihovila
273 pregleda 1 komentar(a)
ljetnjikovac Buća (novina)
ljetnjikovac Buća (novina)
Ažurirano: 17.02.2016. 19:59h

Jedan od projekata koje je Centar za kulturu Tivat (CZK) kandidovao na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture za podršku iz državne kase, je projekat izrade konzervatorskih mjera za sanaciju dijela objekata kompleksa srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

"Namjera nam je da izradimo konzervatorske uslove za sanaciju kule ljetnjikovca, kao i kapelice Svetog Mihovila koja se nalazi u atrijumu kompleksa. Ukoliko to završimo ove godine, sami radovi će biti obavljeni tokom 2017", kazao je "Vijestima" direktor CZK Tivat, Vojislav Kaluđerović.

Ljetnjikovac Buća-Luković zaštićeni je spomenik kulture i jedan je od najprepoznatljivijih obilježja Tivta. Nalazi se u centru grada, a podigla ga je poznata kotorska srednjovjekovna vlastelinska pordica Buća.

Ovaj kompleks predstavlja skladnu renesansnu cjelinu sa ponekim detaljom kasne gotike. Sastoji se iz pet objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice - kapele posvećene Sv. Mihovilu, te kule sa monumentalnom ulaznom kapijom.

Nekada je do njega kroz veliki vrt, vodila kamena pristupna staza od mora sa 130 ukrasnih kamenih stubova, ali ona više ne postoji jer je na tom dijelu kompleksa prije 40-ak godina izgrađena tivatska ljetnja pozornica.

Poznati ljetnikovac krajem XIX vijeka otkupio je konte Marko Luković, pomorski kapetan i brodovlasnik iz Prčanja. On je onda dio tog imanja ustupio Opštini Tivat, odnosno Carskoj i Kraljevskoj Ratnoj mornarici Austro-Ugarske (K.u.K. Kriegsmarine) za izgradnju pomorskog Arsenala u Tivtu, čime je počela i postepena degradacija nekada velelepnog kompleksa.

Danas ovaj revitalizovani spomenik ima ovovremenu namjenu: stambena zgrada pretvorena je u galerijski prostor, a nekadašnji vrt u ljetnu pozornicu. U atrijumu ljetnjikovca uređena je mala tzv. kamera otvorena scena. U kompleksu Buća-Luković, kojim gazduje Centar za kulturu Tivat, tako se organizuju izložbe, književne večeri, koncerti i slične aktivnosti.

Kaluđerović je istakao da su u toku aktivnosti na obnovi zavičajne muzejske zbirke, odnosno izradi nove etnografske postavke koja je situirana u ekonomskoj zgradi kompleksa Buća-Luković.

"Formiran je stručni tim koji čine Dragana Lalošević, etnolog iz Muzeja grada Perasta i Dušica Kovačević, konzervator-savjetnik u CZK Tivat. Tim će izvršiti literaturna i terenska istraživanja za postavku nove etnografske zbirke nazvane 'Tragovi prošlih vremena'. Cilj nam je da na ovaj način valorizujemo i prezentujemo najširoj javnosti predmete materijalne kulture koji se odnose na život u nekadašnjem Tivtu, sa posebnim naglaskom na maslinarstvo, vinogradarstvo i ribarstvo kao ekonomske osnove starog Tivta, prije nego što je ovaj grad krajem XIX vijeka postao vojno-pomorski i brodograđevni centar. U okviru postavke biće rekonstruisani i enterijeri stare tivatske seoske kuće, odnosno gradske kuće sa kraja XIX i početka XX stoljeća”, istakao je Kaluđerović, dodajući da će na ovaj način svim posjetiocima, a posebno turistima, biti prezentirana lokalna etnografska baština i pružena mogučnost da saznaju nešto više o kulturi života u tivatskoj regiji.

Kandidovane Purgatorije i novi film

CZK je na konkurs za sufinansiranje Ministarstva kulture, ove godine kandidovao i svoj ljetnji festival kulture “Purgatorije”, novu pozorišnu predstavu “Koštana” koju će producirati, gostovanje svoje dječije pozorišne predstave “Pazi, zebru gazi” u 13 gradova na sjeveru Crne Gore, produkciju novog dokumentarnog filma “Ognjilo” u režiji Vladimira Perovića, te novu manifestaciju nazvanu Susreti dramskih akademija regiona, koja bi u Tivtu bila održana u septembru.

Kandidovan je i projekat izrade konzervatorskih mjera za sanaciju spomenika narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri, koji se nalazi u tivatskom velikom Gradskom parku.

Bonus video: