Filmska industrija: Žene su manje zastupljene od muškaraca

U sedam ispitanih zemalja tek svaki pet film režira žena, a 84 odsto javnih sredstava dodjeljuje se filmovima koje režiraju muškarci
76 pregleda 1 komentar(a)
Ema Tompson, Foto: Reuters
Ema Tompson, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 11:32h

Evropska ženska audiovizuelna mreža - EWA objavila je rezultate istraživanja koji potvrđuju da su žene, uprkos uspjesima na filmskim festivalima i iskazanim namjerama postizanja ravnopravnosti polova, u filmskom sektoru i dalje u manjini.

Istraživanje, predstavljeno na ovogodišnjem Berlinalu, rezultat je dvogodišnjeg rada, a obuhvata komparativne studije iz Austrije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Švedske i Velike Britanije.

Pokazalo se kako postoji značajna nezastupljenost rediteljki i nesrazmjer u odnosu muškaraca i žena na svim nivoima filmske industrije, uprkos činjenici da postoji gotovo jednak dio žena koje završavaju filmske akademije.

Odnos tek diplomiranih rediteljki u odnosu na one koje rade u audiovizuelnoj industriji je 44 naspram 24 odsto, što pokazuje da postoji talenat, ali da njihov potencijal nije iskorišten.

U sedam ispitanih zemalja tek svaki pet film režira žena, a 84 odsto javnih sredstava dodjeljuje se filmovima koje režiraju muškarci. Zbog toga je uopšte manje filmova rediteljki, što otvara i začarani krug u kojem ne postoji sklonost da se na tržištu takvi filmovi finansiraju.

Kao najveći izazov za žene u svijetu filma navodi se borba za finansiranje njihovih filmskih radova, nepovjerenje prema njima kod dijela ulagača, nejednaka podjela sredstava u korist muškaraca, osim za područje dokumentarnog filma te nedovoljna podrška ženama u tom sektoru nakon što osnuju porodicu.

Takođe, problem su i razlike u zaradi - kao i za ostala područja kada je riječ o zastupljenosti muškaraca i žena u svijetu filma, niti za to najčešće ne postoje komparativni podaci. Ipak, francuski primjer pokazuje da su od 2009. do 2012. rediteljke bile za 32 odsto manje plaćene od svojih kolega.

Iako u svim zemljama filmovi rediteljki češće učestvuju na nacionalnim i međunarodnim festivalima i imaju više osvojenih nagrada, žene su i dalje manje zastupljene na A-festivalima.

S obzirom na rezultate istraživanja, EWA je pozvala sve kreatore politika na nacionalnim i regionalnim nivoima da hitno sprovedu sve potrebne korake kako bi vratili ravnotežu i zastupljenost žena na ekranima, te donijela preporuke za strukturalne promjene. Između ostalog, preporučuje se da se izjednači raspodjela javnih sredstava, podstaknu producenti koji podržavaju rediteljke, osigura veća podrška i ciljane strategije marketinga, oglašavanja i distribucije i prikupljaju i prate relevantni statistički podaci.

Bonus video: