Iračane spremali da "tiho ubiju" četvoročlanu porodicu iz Kotora

Marković mi je rekao da najmanje pet puta pucam u vlasnika restorana 'Old fisherman' i tako upozorim sve koji prodaju drogu u Crnoj Gori
160 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Gregori Feraris, Foto: Savo Prelević
Majkl Gregori Feraris, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2016. 11:53h

Južnoafrikanac Majkl Gregori Feraris (25) u tužilaštvu je ispričao da su dva čovjeka iz Iraka, specijalno obučavana u Sjedinjenim Američkim Državama, trebalo da dođu u Crnu Goru i u Kotoru “tiho” ubiju jednu četvoročlanu porodicu.

Tu njegovu izjavu u podgoričkom Višem sudu juče je pročitala sutkinja Suzana Mugoša, u nastavku suđenja Ferarisu i Aleksandru Markoviću okrivljenima za stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala izvršenje najtežih krivičnih djela.

U optužnici piše da su njih dvojica planirali da ubiju i budvanskog ugostitelja Gorana Đuričkovića, koji je kasnije i likvidiran, ali dok su optuženi bili u pritvoru.

“Aleksandar Marković mi je rekao da najmanje pet puta pucam u vlasnika restorana 'Old fisherman' u Budvi i tako upozorim sve koji se bave prodajom droge u Crnoj Gori. Rekao mi je da je vlasnik tog restorana uključen u krađu 200 kilograma kokaina. Meni je Marković rekao da je unazad dvije sedmice ubijen jedan čovjek, ali da je ubijen kum”, navodi se u pročitanoj izjavi.

Prije ubistva Đuričkovića, likvidiran je njegov kum i nekadašnji poslanik Saša Markovića. U javnosti se i tada spekulisalo da je on stradao greškom.

“Nije rekao ime lica koje je trebalo ubiti. Nije rekao ni ime moje mete, ni ko je ubijen. Pokazao mi je sliku osobe koju je trebalo da ubijem. Vidio sam da se radi o velikom i krupnom momku i da ima rijetku crnu bradu. Na desnoj ruci ima okruglu tetovažu”, ispričao je Feraris kod tužioca.

Tada je kazao da se preselio u stan u blizini restorana Đuričkovića i da mu je Aleksandar Marković dao pištolj “glok” sa 17 metaka i češki pasoš i naložio mu da sjedi u stanu i čeka da mu se kaže šta da radi.

“Vidio sam prvi put metu kada sam prišao restoranu”, rekao je Feraris.

Rekao je da su kupili dva motora “KTM” i „pjađo beverli 500“ i objasnio da je planirano da ga vozač KTM-om prebaci do skrovišta nakon ubistva.

Prema izjavi, „beverli“ je trebalo da posluži za bjekstvo nakon drugog ubistva, ali koje on nije trebalo da izvrši. ”Auto srebrne boje je stao kod motora KTM i tada sam vidio vođu crnogorske mafije. Marković mi je rekao da za njega radimo. Vođa crnogorske mafije je bio na motoru, a ispred njega vozač. Zatim je vođa crnogorske mafije ušao u Stari grad u Kotor. Marković mi je rekao da vođa crnogorske mafije živi u Starom gradu u Kotoru i da je visok oko 180 centimetara, crne kose i mršav i da potiče iz jedne od najbogatijih porodica u Crnoj Gori”.

On je rekao da je tog vođu mafije vidio i na plaži Jaz i da je ovaj tada bio u autu srebrne boje: “Ja sam prešao u auto kod Markovića, a vođa crnogorske mafije je sjeo na motor“, izjavio je Feraris.

On je rekao da mu je Marković pričao da vođa crnogorske mafije njemu daje novac za iznajmljivanje stanova, kupovinu motora i sve troškove.

“Što se tiče ubistva vlasnika restorana, bio je dogovor da to uradim za 50.000 eura, a to je bio dogovor sa Markovićem još u Beogradu. U Budvi mi je rekao da ću biti nagrađen sa 70.000 eura jer se sve ovo odužilo. Mislio sam sve ovo da napustim. Osoba koja je trebala da ubije, je odustala pa je ubijena. Nije mi rečeno ko je ta osoba“, rekao je Feraris.

Naveo je da je pet puta morao da mijenja iznajmljene stanove, jer mu je Marković rekao da to mora iz bezbjednosnih razloga.

“U restoran 'Old fisherman' ja i Marković nikada nismo ušli zajedno, već ja sam. Zatim sam nacrtao plan kako da napustim restoran nakon ubistva“, tvrdi Feraris.

Tužiocu je kazao i da je preko Srbije ušao u Crnu Goru, ali mimo graničnog prelaza i da je to učinio zahvaljujući momku po nadimku Aleks.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Feraris je rekao da je tri do četiri puta vidio osobu koju je trebalo da ubije.

“Dva puta sam ušao u restoran 'Old fisherman', da vidim lice koje treba da ubijem, da vidim ko odlazi i gdje ko sjedi... Marković mi je rekao da će nakon ubistva vlasnika restorana, otpočeti rat u Crnoj Gori sa svima koji su uključeni u trgovinu drogom. Nije mi rekao ko je ubio kuma vlasnika restorana”, tvrdi Feraris.

Feraris je ranije rekao da je tu uzjavu dao pod prisilom policije i da su mu kotorski inspektori poručivali da živ neće napustiti Crnu Goru, ukoliko je ne potpiše.

Iz tužilaštva tvrde da Južnoafrikanac nije mogao izmisliti sve te stvari, jer se poklapaju sa brojnim dokazima i izjavama svjedoka.

Odbrana optužila sutkinju Mugošu da manipuliše javnošću

Branioci okrivljenih, advokati Borivoje Borović i Dražen Medojević prigovorili su sudu zbog, kako su rekli, kršenja ZKP-a čitanjem Ferarisove izjave iz istrage.

„Prigovaram na izvođenje ovog dokaza i odbrana smatra da Feraris neće imati fer suđenje... Danas je predsjednica vijeća zbog spinovanja javnosti pročitala njegovu izjavu, za koju odbrana smatra da ima policijski potpis. Ovim čitanjem - ili se želi izvršiti pritisak na Ferarisa ili se radi o propustu suda. Predlažem da se izjava Ferarisa data u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izdvoji iz spisa predmeta kao pravno nevaljan dokaz. Feraris je jedino dao validnu izjavu kod specijalnog tužioca od koje nije odstupao na glavnom pretresu“, izjavio je advokat Borivoje Borović.

Ubistvo četvoročlane porodice: Tiho ući, tiho ubiti, tiho izaći...

“Poslije ubistva vlasnika restorana, planirano je da se obezbijede dva čovjeka iz Iraka koji su se specijalno obučavali u SAD-u, a trebalo je da ubiju čovjeka, ženu i dvoje djece. Nisam bio u planu da to uradim, već su im trebale osobe koje će tiho da uđu u kuću, tiho da ubiju i da izađu. Jedan od njih je po imenu Džon, a na Fejsbuku ima nadimak Mark Midl Ist. Džon ima tetovažu na ramenu - franscusku zastavu, a na drugom tetovažu - SAD zastavu. Marković mi je rekao da će nakon ubistva vlasnika restorana, otpočeti rat u Crnoj Gori sa svima koji su uključeni u trgovinu drogom. Nije mi rekao ko je ubio kuma vlasnika restorana 'Old fisherman'“, tvrdi Feraris.

Južnoafrikanac je dodao da je planirano da ga, nakon što izvrši ubistvo, vozač motorom KTM odveze do skrovišta, gdje bi se oba presvukli i obukli novu garderobu a staru polili kiselinom i tako uništili tragove.

Bonus video: