O MILIONIMA IZA ZATVORENIH VRATA

Sud raspravljao o sporazumima sa Latinovićem

Savić obrazložio da je ročište zatvoreno za javnost zbog čitanja izjava zaštićenog svjedoka, na šta imaju pravo prema zakonu
0 komentar(a)
Mirko Latinović
Mirko Latinović
Ažurirano: 16.02.2016. 18:48h

Podgorički Viši sud uskoro će odlučiti da li da prihvati sporazume o priznanju krivice, koji su sa tužilaštvom potpisali kompanija Tradeunique i direktor te firme Goran Bojanić.

U sudu su tim povodom danas održana dva ročišta zatvorena za javnost, koja je u svojstvu sudije pojedinca vodio Boris Savić.

Predsjednik Višeg suda obrazložio je novinarima da ne mogu prisustvovati suđenju zbog čitanja izjava zaštićenog svjedoka, na šta imaju pravo prema Zakonu o krivičnom postupku.

On je rekao da će na ročištu pročitati sporazume o priznanju krivice, dokaze iz spisa predmeta i izjave zaštićenog svjedoka.

U slučaju da sud ne prihvati sporazume, prema njegovim riječima, donesi se rješenje kojim se to konstatuje a spisi se uništavaju.

“Ako Sud prihvati sporazum, onda se u roku od tri dana donosi rješenje, a nakon pravosnažnosti se donosi presuda”, rekao je Savić.

Dodao je da u Viši sud do juče nijesu stigli drugi sporazumi, odnosno oni koje je Specijalno tužilaštvo postiglo sa Milošem Marovićem i Lazarom Rađenovićem.

Savić je objasnio novinarima prije početka suđenja, da će sud Bojanića pitati da li je svojevoljno priznao krivicu, da li je njegov potpis na sporazum i da li je svjestan da se odriče prava na žalbu kada bude donijeta presuda.

Sporozumima o kojima vijeća sud, kompanija Mirka Latinovića obavezuje se da, između ostalog, u budžet Budva vrati 19.500.000 eura, koliko je ta opština oštećena tokom izgradnje kompleksa TQ Plaze.

Da bi se pristigli sporazumi realizovali, vijeće Višeg suda mora da potvrdi dogovor između tužilaštva i osumnjičenih.

U Zakonu o krivičnom postupku piše da sud o sporazumu o priznanju krivice odlučuje bez odlaganja, na ročištu kojem prisustvuju državni tužilac, okrivljeni i branilac.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je Odluku o raskidu ankesa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji, koji su ranije potpisali Opština i Latinovićeva kompanija.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela u vezi sa izgradnjom TQ Plaze i podjele prostora unutar i tog objekta.

Latinović je prethodno dobio status svjedoka saradnika i pred tužiocem priznao da je bio dio kriminalne grupe, kojom je navodno rukovodio Svetozar Marović.