Van Gogova tajna: Tokom psihotičkih napada precizno slikao svemirske fenomene

Fenomen je jedan od od najnejasnijih i najkomplikovanijih pojava u dinamici fluida.
60 pregleda 3 komentar(a)
"Zvezdana noć"- Van Gog, Foto: Wikipedia.org
"Zvezdana noć"- Van Gog, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 16.02.2016. 12:09h

Nedavno su naučnici otkrili da na slici ,, Zvezdana noć" Vinsenta Van Goga, umjetnik sa velikom preciznošću na svojim slikama predstavio kretanje svjetlosti u i oko zvijezda.

Proučavanjem teleskopskih slika na kojima se vidi kretanje svjetlosti, a zatim analizom ovog djela utvrđeno je da se svjetlost na sličan način kovitla oko nebeskih tijela kao na Van Gogovoj slici.

Fenomen turbulencija, koje je slikar tako vijerno predstavio, jedan od od najnejasnijih i najkomplikovanijih pojava u dinamici fluida.

Fenomen je primjećen na još nekoliko umjetnikovih slika, a ono što je posebno interesantno je, da je umjetnik tačno uspjevao da predstvi turbulenciju samo tokom svojih psihotičkih napada.

Vinsent Van Gog je ,,Zvezdanu noć" naslikao tokom boravka u duševnoj bolnici u Sen Remiju u Francuskoj nakon što je u jednom od svojim psihotičnih napada odsjekao sebi uvo. Slika datira iz juna 1889. godine, mesec dana nakon Van Gogovog dolaska u kliniku i 13 meseci pre njegovog samoubistva.

Slavni umjetnik je patio od jednog oblika epilepsije, stanja koje prate česte halucinacije, kao i anksioznosti i naleta velike energije ili pak depresije.

Bonus video: