PREDLOŽILI IZMJENE ZAKONA O SPECIJALNOM TUŽILAŠTVU

SNP: Katnić da bira rukovodioca Policijskog odjeljenja

Poslanici Marković i Damjanović smatraju da bi izmjene Zakona trebalo usvojiti po skraćenom postupku, kako bi se u punoj mjeri omogućilo funkcionisanje Specijalnog drzavnog tužilaštva, hitnim postavljenjem rukovodioca Policijiskog odjeljenja za rad sa Specijalnim državnim tužilaštvom
8 komentar(a)
Milivoje katnić, Foto: Luka Zeković
Milivoje katnić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2016. 10:22h

Socijalistička narodna partija (SNP) predložila je da rukovodioca Policijskog odjeljenja za rad sa Specijalnim državnim tužilaštvom postavlja Glavni specijalni tužilac.

Poslanici Danijela Marković i Aleksandar Damjanović predložili su izmjene Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, zahtijevajući da se usvoji po skraćenom postupku.

Oni podsjećaju da je Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu stupio na snagu 18. marta prošle godine, ali da još nije postavljen rukovodilac Policijskog odjeljenja za rad sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Navodi se da je član 26 Zakona nefunkcionalan i nejasan, jer je predviđa da izbor odnosno postavljenje rukovodioca Policijiskog odjeljenja Uprave policije vrši direktor Uprave policije, uz saglasnost Glavnog specijalnog tužioca.

"S obzirom da rukovodilac i policijiski službenici iz Policijskog odjeljenja postupaju po nalogu Glavnog specijalnog tužioca, odnosno specijalnog tužioca i da se ne mogu raspoređivati na drugo radno mjesto u Upravi policije bez saglasnosti Glavnog specijalnog tužioca, izmjenom se stvaraju uslovi da u suštinskom i funkcionalnom smislu postavljenje kao i navedeni policijiski poslovi budu u punoj ingerenciji Specijalnog državnog tužilaštva", kaže se u obrazloženju.

Poslanici Marković i Damjanović smatraju da bi izmjene Zakona trebalo usvojiti po skraćenom postupku, kako bi se u punoj mjeri omogućilo funkcionisanje Specijalnog drzavnog tužilaštva, hitnim postavljenjem rukovodioca Policijiskog odjeljenja za rad sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

"Time bi se postigao brži napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u obrazloženju.

Preporučujemo za Vas