Kriminalci poziraju za Facebook, uprava ZIKS-a nemoćna

Uprkos pretresima, pritvorenici se gotovo svakodnevno na društvenim mrežama “diče” zatvorskim fotografijama
2042 pregleda 106 komentar(a)
ziks, poziranje, Foto: Facebook
ziks, poziranje, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.02.2016. 06:34h

Česti pretresi i oduzimanje mobilnih telefona u spuškom zatvoru ne sprečavaju pritvorenike da se gotovo svakodnevno na društvenim mrežama "diče" zatvorskim fotografijama.

Iako bi Istražni zatvor trebalo da bude "čist" od mobilnih telefona, čini se da su upravo stanari tog dijela Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) najčešće onlajn.

Na Fejsbuku je prije par dana osvanula fotografija iz jedne od zatvorskih ćelija na kojoj se vide sada bivši pritvorenik Vuk Pajović, Cetinjanin Tanasije Taso Jovanović i još dvojica pritvorenika.

Pajović je u pritvoru bio tokom sudskog postupka koji se protiv njega vodio zbog ranjavanja Podgoričanina Bobana Lakovića, zvanog Pobro. Bivši fudbaler Jovanović godinama puni novinske stupce rezervisane za crnu hroniku, najčešće zbog vatrenih obračuna.

Prema pouzdanim saznanjima "Vijesti", Pajović je tu fotografiju objavio na dan kad mu je ukinut pritvor i naslovio je “mučenički”, aludirajući na njihove uslove u zatvoru.

Na toj fotografiji, napravljenoj u zatvorskoj ćeliji koja više liči na apartman, ispred zatvorenika se vide zalihe sokova, slatkiša, cigareta... Tu su i sprave za treniranje, namještaj, frižider...

Iz uprave ZIKS-a nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" koliko je puta pretresena ćelija u kojoj je boravio Pajović, da li su od njega oduzeti nedozvoljeni predmeti ili supstance, ali ni gdje je i kada napravljena fotografija koju je Pajović objavio na svom Fejsbuk profilu.

Nisu saopštili ni koliko je mobilnih telefona oduzeto od pritvorenika od početka 2016. godine, ali ni podatak za godinu ranije.

U subotu su, oko 19 sati, napravili "opšti pretrese" u tom dijelu zatvora, ali im je plijen bio tanak.

Iako je 50-ak službenika obezbjeđenja gotovo istovremeno pretresalo ćelije na dva sprata, pronašli su samo tri mobilna telefona.

Uprkos tome, od svih koji su iza spuških bedema, upravo “stanari” Istražnog zatvora najčešće objavljuju fotografije na stranici "zatvorske priče", uz pozdrave "kolegama" u drugim zatvorima širom bivše Jugoslavije.

Građani skoro svakodnevno zovu redakciju “Vijesti”, zgroženi i uznemireni ponašanjem zatvorenika na društvenim mrežama, ali i ponašanjem uprave ZIKS -a, koja je očigledno nemoćna da to spriječi.

Nerijetko se redakciji obraćaju i ljudi koji ukazuju na neprimjerene fotografije i komentare zatvorenika koji su iza rešetaka jer su počinili krivična djela prema njihovim članovima porodice ili prijateljima.

Zatvorenici sa kojima su "Vijesti" razgovarale, a koji se nalaze u dijelu ZIKS-a u kom je dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, ne objavljuju fotografije na društvenim mrežama.

"Nijesu dozvoljeni android telefoni, već oni starije proizvodnje, ali i da jesu, teško da bi bilo kom iole ozbiljnom palo na pamet da postavlja fotografije iz zatvora. Nismo na ljetovanju na nekoj egzotičnoj destinaciji, pa da obradujemo prijatelje fotografijama otud. Ne razumijem ni kako neko može da lajkuje fotografije iz zatvora. Da li to znači da se ljudima sviđa to što je taj neko na robiji?", pitao je jedan od osuđenika.

Iz ZIKS-a su u subotu veče najavili da će se pretresi nastaviti.

"Uprava ZIKS-a će i u narednom periodu preduzimati pojačane aktivnosti kontrole organizacionih jedinica Zavoda, a u cilju suzbijanja unošenja, ali i posjedovanja nedozvoljenih stvari i predmeta”, piše u saopštenju iz te državne institucije.

Bonus video: