DIREKTOR NP UPOZORAVA

Krivolov na Prokletijama prijetnja za opstanak mnogih divljih životinja

"Na kraju ne želim da vjerujem informacijama da se nakon jedne od naših zajedničkih aktivnosti, kada je u pitanju i krivolov, nakon zapljene nelegalnog oružja, za par dana isto vratilo licima od kojih je bilo oduzeto"
59 pregleda 18 komentar(a)
krivolov NP Prokletije, Foto: NP Prokletije
krivolov NP Prokletije, Foto: NP Prokletije
Ažurirano: 15.02.2016. 18:57h

Direktor Nacionalnog parka „Prokletije“ Enes Drešković ocijenio je da je stanje krivolova na Prokletijama i u samom Nacionalnom parku vrlo alarmantno

On je u pismu načelniku policije u Plavu Džemalu Šabotiću kazao da je potrebno da se sve nadležne državne institucije i organizacije uključe u sprečavanje istrebljenja mnogih vrsta divljači.

„Došli smo do vrlo zabrinjavajućih podatka. Kao što Vam je poznato prostor Nacionalnog parka veoma je razuđen. Park pokriva dvije opštine, Plav i Gusinje. To po sebi govori da krivolovci u određenim zonama mogu ući iz više pravaca, pa sa tri nadzornika koliko je upošljeno u parku, krajnje je nemoguće samostalno zaštiti park od krivolova“, kazao je Drešković.

On u pismu navodi da su samo jednog vikenda zatekli u krivolovu više lovaca koje su procesuirali i da je u najugroženijim zonama, kao što su Grebaje, Ropojana, Trokuz-Ribljak, Košutica, Treskavac i Babino Polje, za kratko vrijeme ubijeno pet divokoza, tri srne, nekoliko zečeva, dvije divlje svinje i jedan tetrijeb.

„Krivolov je u zadnje vrijeme uzeo maha i zaista zabrinjava sve nas. Ukoliko u obzir uzmemo i činjenicu da su sva ova djela izvršena oružjem različitih kalibara pa i snajperima, za koje izvršioci ovih djela nemaju urednu zakonsku dokumentaciju, to je potreba za zajedničkom, sveobuhvatnom akcijom svih nadležnih državnih organa, planinarskih klubova, civilnog sektora, građana i medija, potrebna kako bi otkrili izvršioce pomenutih nehumanih djela i spriječili nova“, rekao je Drešković.

On je u pismu načelniku plavske policije izrazio spremnost da javno pruži sve informacije i imena pojedinaca za koje osnovano i opravdano sumnja da imaju takvu vrtsu naoružanja i da su pojedini među njima potencijalni izvršioci tih nedjela.

Drešković izražava zabrinutost zbog, tvrdi, činjenice da se u većini slučajeva radi o mlađim licima koja sa tom vrstom naoružanja predstavljaju potencijalnu opasnost i za građane.

„Na kraju ne želim da vjerujem informacijama da se nakon jedne od naših zajedničkih aktivnosti, kada je u pitanju i krivolov, nakon zapljene nelegalnog oružja, za par dana isto vratilo licima od kojih je bilo oduzeto. Te i slične informacije koje dolaze od onih kojima smeta NP 'Prokletije' dodatno ohrabruju prestupnike i kao rezultat toga imamo ovoliko prisustvo krivolovaca i odstrela divljači“, konstatuje se na kraju pisma koje je Drešković uputio načelniku policije u Plavu, uz nadu da će sve institucije iz domena svoje nadležnosti dati puni doprinos kako bi spriječili dalji krivolov u ovom nacionalnom parku.

On je uz kopiju pisma koje je uputio policiji, Vijestima proslijedio i fotografiju jednog krivolovca sa ustrijeljenim tetrijebom u ruci na kojoj je lice osobe skriveno isijecanjem.