Vuk Vulević traži skoro 120.000 eura odštete zbog boravka u pritvoru

Vulević je tužio državu Crnu Goru i traži odštetu za duševne bolove, usljed neosnovanog lišavanja slobode. Pravosnažno je oslobođen optužbi za obračun u Švajcarskoj od prije 17 godina...
639 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Vulević, Foto: Savo Prelević
Vuk Vulević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2016. 12:48h

Beranac Vuk Vulević traži nešto manje od 120.000 eura odštete zbog dvoipogodišnjeg boravka u pritvoru, dok je bio optužen za ubistvo u pokušaju.

On je tužio državu Crnu Goru i traži odštetu za duševne bolove, usljed neosnovanog lišavanja slobode.

Pravosnažno je oslobođen optužbi za obračun u Švajcarskoj od prije 17 godina.

U podgoričkom Osnovnom sudu danas je održano pripremno ročište po tužbi Vulevića, a sutkinja Vesna Banjević je, za sljedeće ročište 25. marta, pozvala Vulevića da svjedoči.

Vuleviću i Zlatku Ajkoviću na teret se stavljalo da su, kao saizvršioci, 16. aprila 1999. godine u ciriškom kafe-baru Insajder pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovtca.

Prema optužnici, ka njima su ispalili više hitaca. Kadrić je pogođen i preminuo je, a ostali su povrijeđeni.

Vulević je u nedostatku dokaza oslobođen optužbi, dok je Ajković osuđen na 12 godina zatvora.

Vulević je dovođen u vezu sa brojnim krivičnim djelima, između ostalog, za šverc 200 kilograma kokaina iz Venecuele u Crnu Goru i Srbiju, 2005. godine.

Hapšen je i zbog sumnje da je član kriminalne grupe koja je naručila ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, ali je usljed nedostatka dokaza takođe oslobođen optužbi.

Slobode je bio lišen i zbog optužbi da je učestvovao u ubistvu glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića, ali i nikada optužen za to djelo.

Mediji su pisali da tužilaštvo u Cirihu nije prihvatilo oslobađajuću odluku podgoričkog Višeg suda i da su pokrenuli novu istragu.

Bonus video: