Travijata u kreativnoj viziji Sofije Kopole

Premijera “Travijate” u režiji Kopole biće upriličena već u maju
64 pregleda 0 komentar(a)
Sofija Kopola, Foto: EVERYEYE.IT
Sofija Kopola, Foto: EVERYEYE.IT
Ažurirano: 14.02.2016. 17:07h

Američka rediteljka i kćerka velikog Fransisa Forda Kopole, Sofija Kopola, debitovaće kao rediteljka poznate Verdijeve opere “Travijata”, a na ovaj je pozorišni poduhvat nagovorio prijatelj i veliki dizajner Valentino Garavani, koji će ujedno biti zadužen za kostime.

Premijera Verdijevog remek-djela, “Travijate”, u režiji i kreativnoj viziji Sofije Kopole biće upriličena već u maju ove godine, tačnije u periodu između 24. i 30. maja, kada će biti održano ukupno 15 izvođenja, a to znači da će karte planuti u trenu. U njenom debitantskom pozorišnom komadu pomagaće joj veliki modni dizajner i mecena Valentino Garavani, kojem kazališne kulise nisu baš strane. Tako je Garavani dosad već sarađivao s plesnom trupom njujorškog baleta na gala večeri nazvanoj jednostavno Valentino, kreiravši kostime za cijelu trupu.

Inspiraciju za svoju “Travijatu" Sofija je djelimično pronašla, naravno, u svijetu filma, u kojem je bila i nagrađena Oskarom za svoj sjajan film “Izgubljeni u prevodu”, a generalni menadžer Rimske opere, Karlo Fuortes, zapazio je Kopolinu “istančanu senzibilnost i muzičku estetiku” i sposobnost balansiranja između “klasike i modernog” pa će zasigurno njezna filmska pozadina unijeti zanimljiv zaokret u pozorišnoj umjetnosti.

Za produkciju će biti zadužen Nejtan Krouli, Englez koji je do sada zapažen po izuzetnom radu na filmovima “Betmen: Početak” i “Vitez tame”, dok će kostimografija biti u potpunosti u rukama Valentina i njegovog tima, a navodno će dizajner finansirati i cijelu produkciju Kopoline “Travijate”.

Bonus video: