Šta znači ako su vam hladne ruke

Na hladne ruke treba obratiti pažnju, jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema
2113 pregleda 1 komentar(a)
ruke, zima, hladnoća, kafa, Foto: Shutterstock
ruke, zima, hladnoća, kafa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2016. 15:36h

Postoji izreka „Hladne ruke, toplo srce“. Možda je tačna, ali kada se radi o hladnim rukama one mogu indicirati i neke bolesti.

Kako spoljašnja temperatura pada, normalno je da rukama postaje hladnije. Smanjenje cirkulacije način je na koji tijelo održava toplinu. Čak i kada je spoljašnja temperatura umjereno hladna, hladne ruke mogu samo označavati da vaše tijelo pravilno funkcioniše kako bi regulisalo tjelesnu temperaturu.

Ipak, na hladne ruke treba obratiti pažnju, jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema.

Kada treba da se javite ljekaru zbog hladnih ruku:

  • Ako su vam konstantno hladne ruke i stopala
  • Promjene u boji kože
  • Utrnulost
  • Trnci
  • Ako se pojave čirevi ili plihovi
  • Ako koža otvrdne ili postane previše zategnuta

Najčešće bolesti povezane s hladnim rukama su anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest i neke druge bolesti koje mogu smanjiti cirkulaciju krvi u udovima. Ljekar može da postavi dijagnozu osnovnog problema i predloži liječenje.

Uporno hladne ruke i stopala mogu biti i reakcija na neke ljekove poput lijekova za štitnu žlijezdu, protiv migrene i sl.

Anemija

Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite gvožđe u krvi.

Dijabetes

Hladnoća, kao i trnjenje u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama.

Stres

Stres pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Štitna žlijezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je propraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće.

Bonus video: