ODBORNICI DF PODNIJELI KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MINISTRA

"Katniću uhapsi Gvozdenovića, jer je bio dio budvanske kriminalne grupe"

Odbornik Vujičić je kazao da je ministar Gvozdenović potpisao 20. januara 2009. Rješenje za izgradnju poslovno-komercijalno-turističkog centra "TQ Plaza" suprotno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata
115 pregleda 36 komentar(a)
Stevan Džaković, Božidar Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, Božidar Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.02.2016. 11:02h

Odbornici Demokratskog fronta (DF) Stevan Džaković i dr Božidar Vujičić podnijeli su Specijalnom držanom tužilaštvu krivičnu pijavu protiv ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozenovića, zbog, kako su naveli, višemilionske štete koju je, kao dio kriminalne budvanske grupe, nanio budžetu Opštine Budva izgradnjom komercijalnog centra "TQ Plaza".

Odbornici DF-a Božidar Vujičić, Stevan Džaković i Mihajlo Backović su još 2013. podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica u Opštini i Vladi zbog organizovanog kriminala u postupku izgradnje "TQ Plaze".

Tragom te prijave, tužilaštvo je 13. avgusta uhapsilo 13 opštinskih funkcionera, gdje je šteta po Opštinu Budva procijenjena na 19,5 miliona eura, koje će kompanija "Tradeunique" svjedoka saradnika Mirka Latinovića nadoknaditi, vraćanjem u vlasništvo lokalnoj upravi 8.000 kvadrata poslovno stambenog postora u "TQ Plazi".

Tom prilikom predali smo dokaznog materijala na 100 strana. Kako nismo upoznati da je tužilaštvo procesuiralo odgovorna lica iz Vlade i nadležnog tužilaštva, već samo lica iz lokalne samouprave, ovom prilikom obavještavamo da smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Branimira Gvozdenovića, ministra u Vladi sa istim dokaznim materijalom koji smo predali i 2013. godine. Kako je državni tužilac saopštio da se vodi specijalni rat protiv njega i tužilaštva od strane procesuiranih u budvanskim predmetima, ovom prilikom želim da mu dam podršku i ohrabrim ga za još odlučnije djelovanje protiv organizovanog kriminala. Malo je vjerovatno da aktuelni ministar Gvozdenović nije znao za dogovore čelnika opštine Budva i Tradeuniqa, oko kriminalnog posla u izgradnji Poslovno stambenog kompleksa u centru Budve. Gotovo je nemoguće da ministar Gvozdenović izdaje građevinsku dozvolu, a da prethodno ne provjeri dokumentaciju koja je neophodna za istu. Imajući u vidu da je organizovana kriminalna grupa koja je djelovala u opštini Budva za svaki poduhvat imala saglasnost resornog Ministarstva i Vlade, nameće se pitanje ko je iz Vlade bio njen pripadnik", kazao je Džaković na konferenciji za novinare.

On je dodao da je "novoizabrani državni tužilac obećao da će povratiti povjerenje u Tužilaštvo Crne Gore.

"Pošto mu mi želimo pomoći da ne gubi vrijeme, zahtijevamo od njega da što prije uzme u razmatranje ovu prijavu i sasluša odgovorna lica iz Vlade, te obavijesti javnost o rezultatima istrage. Da li dosadašnjim akcijama koje su usmjerene samo na lokalne funkcionere, Tužilaštvo šalje poruku da je biti ministar, odnosno službenik Vlade bezbjedno mjesto za bavljenje kriminalnim aktivnostima tj. protivzakonitim radnjama? Podsjetimo da ni jedan ministar nije ni saslušan u ovim slučajevima. Na osnovu čega Tužilaštvo unaprijed zna da je to nepotrebno? U zavisnosti od rezultata ove prijave i postupanja tužioca, znaćemo da li je Budva samo moneta za politička i poslovna potkusurivanja, Podgoričkog lobija", poručio je Džaković.

Odbornik Vujičić je kazao da je ministar Gvozdenović potpisao 20. januara 2009. Rješenje za izgradnju poslovno-komercijalno-turističkog centra "TQ Plaza" suprotno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata.

"Tradeunique je kao u zahtjevu za dobijanje građevinske dozvole kao dokaz o pravu svojine nad zemljištm, predao list nepokretnosti u kome se vodi da je Opština vlansik pomenute parcele. Predsjednik Opštine je mimo odluke Skupštine opštine zaključio Ugovor o ustupanju radova na izgradnji "TQ Plaze", kojim se ustupljena parcela za izgradnju. Gvozdenović je protivpravnim iskorišćavanjm službenog položaja kao i nesavjesnim radom u službi, potpisivanjem pomenutog rješenja nanio ogromnu metarijelnu štetu i narušio ugled Opštini Budva. Predlažemo Specijalnom državnom tužilaštvu da protiv Gvozdenovića pokrene krivični postupak i optuži ga za krivično djelo zlouopotreba službenog položaja . Ukoliko se naša prijava dokaže kao osnovana, tužilaštvo da preduzme aktivnosti radi proglašenja ništavosti rješenja i u skladu sa zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, organ koji je izdao rješenje mora da snosi troškove vraćanja prostora u stanje u koje je bio prije izdavanja, dok investitoru treba omogućiti pravo na nadoknadu štete i izgubljene dobiti", naveo je Vujićić.

Preporučujemo za Vas