Firma iz Bara ostala bez 4.112 eura: Hakeri upisali svoj žiro-račun?

“Partnerska firma iz Italije nam je mailom poslala profakturu, na osnovu koje smo trebali da im uplatimo 4.112,65 eura. Pošao sam u banku sa profakturom i zahtjevom za devizno plaćanje. Uplatio sam novac, skenirao dokaz o uplati i poslao im mailom. To je bilo 30. novembra 2015. godine”, kazao je Dutina
196 pregleda 0 komentar(a)
Haker, Foto: Shutterstock
Haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2016. 07:54h

Preduzeće “Enterijer dizajn studio” iz Bara ostalo je bez više od 4.000 eura, koje su im navodno hakeri ukrali.

Direktor tog preduzeća Nebojša Dutina ispričao je “Vijestima” da im je novac ukraden krajem prošle godine, ali da su prevaru otkrili tek početkom februara.

“Partnerska firma iz Italije nam je mailom poslala profakturu, na osnovu koje smo trebali da im uplatimo 4.112,65 eura. Pošao sam u banku sa profakturom i zahtjevom za devizno plaćanje. Uplatio sam novac, skenirao dokaz o uplati i poslao im mailom. To je bilo 30. novembra 2015. godine”, kazao je Dutina.

Dodao je da su ga iz te kompanije 4. februara obavijestili da se profakture ne podudaraju, i da novca nema na njihovom računu.

“Tada smo, upoređivanjem profaktura otkrili da je neko presreo korespondenciju, izmijenio podatke u profakturi koja nam je poslata i instrukcije za plaćanje i na njoj unio svoj broj žiro-računa”, objasnio je Dutina.

Istakao je da su utvrdili da je isto urađeno i kada je sa njihovog maila poslat dokaz o uplati.

“Ponovo su presreli korespondenciju, tačnije neko veoma stručan u hakovanju čekao je da mi pošaljemo dokaz o uplati, opet izmijenio podatke i proslijedio mail sa tim podacima partnerskoj kompaniji. Tada su unijeli stvarne podatke kompanije sa kojom poslujemo. Oni su dobili frizirani dokaz o uplati, ali ne i novac koji je završio na IBAN računu sasvim druge osobe, odnosno firme koja ima čak i slično ime onoj sa kojom poslujemo”, kazao je Dutina.

Baranin dodaje da su ih partneri iz Italije, nakon što je otkrivena prevara, obavijestili da je tamošnja policija, ali i njihovi tehničari, utvrdila da je “napadnut ovdašnji server”.

“Obavijestili smo o tome T-com i banku preko koje poslujemo, i podnijeli prijavu Upravi policije. Plašim se da je kasno da se bilo što učini po tom pitanju, ali se nadam da će uraditi sve što je u njihovoj mogućnosti. Mi smo mogli, da je otkriveno u roku od 48 sati, stopirati novac, ali nije, već dva mjeseca kasnije”, kazao je on.

Dutina objašnjava da mail preduzeća koriste samo on i njegova supruga.

Zbog toga, isključuje mogućnost da je neko drugi, a ne hakeri, lažirao podatke i prisvojio novac uplaćen italijanskoj kompaniji.

Dutina: Nadam se da će oni koji ovo pročitaju biti oprezniji

Nebojša Dutina je kazao da želi da skrene pažnju svima na opasnost od sajber kriminala.

“Mi smo izgubili novac, ali neko drugi će možda pročitati tekst i provjeravati kome uplaćuje novac, ili opreznije to raditi ako posluje mailom. Da nismo usamljen slučaj pokazuje i primjer još jednog preduzeća iz Bara, koje je za malo ostalo bez 10.000 eura. Njih je spasilo to što su dokaz o uplati poslali faksom. Italijani su vidjeli da broj žiro-računa nije odgovarajući i odmah stopirali transakcije”, kazao je on.

Dodao je da je pomoć u otrkivanju hakera tražio i od T-coma, kojima je dao precizne podatke o slanju elektronskih pisama koja su, kako tvrdi presretnuta.

Bonus video: