Begović ocijenio: Nije iživljavanje, Marovića su nezakonito uhapsili

Advokat Begović je objasnio da je Draganu Maroviću novi pritvor određen zbog uticaja na svjedoke, teških okolnosti načina izvršenja krivičnog djela i posljedica koje su proizvele i najavio da će uložiti žalbu
104 pregleda 11 komentar(a)
Dragan Marović, Foto: Vijesti online
Dragan Marović, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 14.02.2016. 07:44h

Budvanin Dragan Marović ponovo je juče vraćen u Istražni zatvor, gdje je i proveo prethodnih šest mjeseci zbog sumnje da je učestvovao u sumnjivim poslovima izgradnje tržnog centra TQ Plaza i platoa na plaži Jaz.

Njemu je nakon saslušanja pritvor do 30 dana odredio istražni sudija Vladimir Novović.

Marović, brat uhapšenog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića pušten je juče oko 6 sati iz Istražnog zatvora, a potom i uhapšen čim je prešao kapiju ZIKS-a.

Dok su mu prilazili inspektori, Marović koji iz zatvora nije iznio stvari, rekao im je “znao sam” i ušao u njihov “reno megan”.

Njegovo hapšenje tražio je specijalni tužilac Saša Čađenović koji ga sumnjiči da je, sa bratom Svetozarom i još desetak Budvana, oštetio budžet Budve za nekoliko desetina miliona eura u slučajevima “Bulevar” i “Krapina”.

To što je nekadašnji potpredsjednik Opštine Budva bio slobodan svega desetak sekudni nakon što mu je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević ukinula šestomjesečni pritvor, njegov branilac Zdravko Begović ne vidi kao iživljavanje, ali je ocijenio da je nezakonito.

“Ja to ne bih nazvao iživljavanjem, postoje termini koje mi pravnici koristimo. Rekao bih da je po mom mišljenju to nezakonito učinjeno, budući da je u vrijeme dok je već trajao pritvor mom branjeniku, i to onaj raniji pritvor, trebalo staviti predlog sudiji za istragu da mu se odredi pritvor u novom predmetu i da sudija donese odgovarajuće rješenje pa bi, po isteku onog pritvora on samo nastavio da izdržava novi pritvor”, kazao je advokat Begović.

Istakao je da će se možda neko u bližoj budućnosti zapitati zašto je Dragan Marović u 6 sati izveden iz zatvora, a potom odmah i uhapšen.

“Naravno, ukoliko ja budem u pravu, možda će neko i snositi odgovarajuće posljedice”, kazao je Marovićev branilac.

Dodao je da je njegov branjenik tužiocu i sudiji rekao da nije član bilo kakve kriminalne organizacije i da nije radio ništa što je u suprotnosti sa Zakonom.

“Budući da on nije ni mogao kao sekretar Sekretarijata za urbanizam i komunalne poslove donositi odluke o tim investicijama... Negirao je izvršenje krivičnog djela, bio veoma decidan u tome da ga nije izvršio”, kazao je Begović.

Advokat je objasnio da je Draganu Maroviću novi pritvor određen zbog uticaja na svjedoke, teških okolnosti načina izvršenja krivičnog djela i posljedica koje su proizvele i najavio da će uložiti žalbu.

“Vidjećemo da li će krivično vijeće Višeg suda, koje će odlučivati o toj žalbi, misliti kao sudija za istragu ili će uvažiti navode moje žalbe”, kazao je Begović.

On nije mogao da precizira koliko svjedoka je tužilaštvo još planiralo da sasluša.

“Radi se o vrlo specifičnim predmetima, budući da se iz iskaza jednog svjedoka uvijek može pokazati potreba da se sasluša još neki svjedok. Imam osjećaj čak da ni ljudi iz Tužilaštva u ovom slučaju ne mogu reći koji se sve svjedoci moraju saslušati”, kazao je on.

Bonus video: