Što sve može mitska Violeta?

Violetu je opet zapao zadatak predstavljanja CG u Veneciji. Odlučeno je - niko ne zna ni kako ni zašto - da ove godine ide priča o Solani u Ulcinju
212 pregleda 14 komentar(a)
Solana Ulcinj (novine)
Solana Ulcinj (novine)
Ažurirano: 13.02.2016. 19:36h

Čudna stvar je svakog dana/ ja se budim pun elana/ i posle dva sata kad pronađem sjaj/ gubim energiju za ceo dan taj...// Zar je to sve, o je/ daj mi još malo energije... Disciplina kičme, "Zar je to sve?", Nova iznenađenja za nova pokoljenja (PGP RTB, 1990.)

Izgleda da se ova gospođa - kako joj bješe ime falim te bože? - ova što se sa ozbiljnom odgovornošću i velikim naporom zalaže za crnogorsku arhitekturu i prostor, a usput je, kako sama kaže - i arhitektica - u međuvremenu multiciplirala! Sad ih ima nekoliko, možda desetak, možda pedesetak - i kompletna se postava sa još ozbiljnijom odgovornošću i sa još većim naporom zalaže za crnogorsku arhitekturicu i prostor.

Arhitektura će preživjeti - u ovom ili onom obliku - u to ne sumnjam. Adaptativna je arhitekturica - i nadasve žilava - ali CG prostor neće preživjeti. Možete se kladiti u to - osim ako se u dogledno vrijeme ne desi čudo (Big Bang - ili nešto tih razmjera) - mada su izgledi da se takvo što desi gotovo nikakvi.

Bojim se da ne bi imalo smisla kada bih redom navodio imena časnih i poštenih individua u koje se pomenuta gospođa multiplicirala - u kompletu sa akademskim titulama, životopisima i priključenijima tih individua - pa sam jednostavno prinuđen da sve te individue nazovem zbirnim imenom - divnim ženskim imenom: Violeta.

Dakle, u desnom uglu je Violeta - izrazito destruktivno i vrlo lukavo mitsko biće, materijalizovana manifestacija sila mraka i bezumlja - možete je zamisliti kao markizu de Martej (la marquise de Merteuil) - a u lijevom uglu je moja malenkost - koja je, specijalno za ovu priliku, poprimila obličje Džona Meklejna (John McClane). Borbi našoj kraja biti neće, do istrage njene ali moje - što bi rekao Vuk Mićunović.

Violeta je u posljednje vrijeme izrazito moćna. Violetina moć je u činjenici da se svaka njena čimbenica i svaki njen čimbenik - svakoga jutra budi apsolutno svjesna/svjestan da bi i najmanja naznaka skretanja sa Violetine staze podrazumijevala i tužan kraj - povratak u bijedu i očaj, u blato - iz kojega ih je upravo moćna Violeta podigla svojom milosrdnom ručicom.

Neki vjeruju da Violeta uživa u svojoj moći - ali ja ne bih stavio ni centa na tu opciju. Možda je u prvo vrijeme ugodno nastupati pod barjakom Violete - ali iluzije vremenom neminovno blijede - i jedina je utjeha u parama - koje definitivno nemaju istu vrijednost u uslovima apsolutnog haosa - i u uslovima koji bi se podrazmijevali u toj uređenoj državi o kojoj sanjamo. Violeta ti zapravo uvaljuje bolesnu iluziju - za mizerne pare - a uskraćuje ti pravu šansu za napredak kroz dokazivanje u rješavanju realnih problema.

Violeta je emanacija CG arhitekturice i urbanizma - duh koji slobodno šeta - i ovih dana je možete sresti u Ulcinju - u Hotelu Mediteran. Tamo je danas organizovano nešto što pretenduje da bude simpozijum. Ako ste mislili da će Nikola Drakić, veliki crnogorski urbanist i arhitekt, govoriti o svojim velikim uspjesima ostvarenim na polju satiranja reprezentativne crnogorske arhitekture - kao i na polju urbanističkog umetanja zgradurina na mjestima gdje niko normalan ne bi umetao zgradurine - s posebnim osvrtom na problem Hotela Mediteran - prevarili ste se. Povod današnjeg okupljanja u Hotelu Mediteran je CG nastup - odnosno Violetin nastup na predstojećoj, XV Međunarodnoj izložbi arhitekture - Bijenale u Veneciji.

Davne 2014. godine, u vrijeme otvaranja XIV Međunarodne izložbe arhitekture - Bijenale u Veneciji - svi smo navijali za našu Violetu - koja je dostojno predstavila CG ruševinama tri vrlo značajna (ako izuzmemo Hotel Fjord u Kotoru) arhitektonska ostvarenja na tlu CG iz perioda Titove Jugoslavije: Kajakaški klub Galeb iznad plaže Labud u Titogradu, odnosno Podgorici; Spomen dom u Kolašinu i Dom revolucije u Nikšiću - koji posljednjih dana naglo dobija na akteulnosti. I sve je bilo divno, svi smo bili ponosni, svi smo pjevali himnu CG. I baš kada smo pomislili da će se ta epizoda razviti u 1.000 najnevjerovatnijih pravaca - odjednom je sve palo u zaborav - i danas se niko ne sjeća te epizode - osim možda Violete - mada sumnjam. Ta stvar, ispostavilo se, nije imala nikakav potencijal - a i Violeta ima pametnijeg posla, trenutno.

Naime, Violetu je opet zapao zadatak predstavljanja CG u Veneciji. Odlučeno je - niko ne zna ni kako ni zašto - da ove godine ide priča o Solani u Ulcinju - ali ne bih ulazio u detalje - poglavito iz razloga što je ta priča sasvim komercijalne naravi (zakleo bih se da sam ovih dana čuo da je zemljište Solane u privatnom vlasništvu - a možda je i u državnom vlasništvu - a moguće je i da su se privatne banke uknjižile na račun hipoteka na državno zemljište - nikad se ne zna u CG). Izvjesno je, međutim, da su upregnuti državni kapaciteti - i Violeta je državni kapacitet, naravno - da bi se pomoglo privatnim interesima, odnosno privatniku.

I Violeta je državni kapacitet, naravno - da bi se pomoglo privatnim interesima, odnosno privatniku

I sad bih se zaletio u Ulcinj, života mi, i uljudno bih zamolio Violetu da mi sve to lijepo objasni - ali me mrzi - nije mi danas nešto do Ulcinja. Nije mi zapravo do Hotela Mediteran - ne želim ni da razmišljam o crnim oblacima koju su se nadvili nad njim (čim je Drakić uključen u dešavanja - iskustvo nam kazuje da su sve najgore opcije u igri).

U međuvremenu mi je sugerisano da na Netu iskopam nešto što se zove, pazite sad: Nacrt Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore - u kompletu sa Nacrtom Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

Na strani 104 tog nevjerovatnog dokumenta (koji je, valja naglasti, trenutno u fazi javne rasprave, koja traje do 26. februara) - a u okviru nečega što je nazvano "Popis izdvojenih turističkih zona i veza sa modelom rasta", ma što to značilo, uz pojašnjenje da je zapravo riječ o popisu "svih izdvojenih turističkih zona koje su osnov modela rasta s pripadajućim kapacitetima" koji je dat tabelarno, ma što to značilo - imate informaciju da Solana u Ulcinju spada u red tzv. turističkih zona na područjima od posebnog prirodnog značaja (D2), da se prostire na 70 ha - i da je predviđeni kapacitet u krevetima, pazite sad - 1.500 (slovima: hiljadu petsto).

Ako uzmemo u obzir da će, ako bog da, ovo nešto što se gradi na mjestu nikad prežaljenog Hotela Crna u Gora u Podgorici - imati 197 soba, 23 apartmana i predsjednički apartman - što je po mojoj slobodnoj procjeni nekih 375 kreveta, ne više - onda naša Violeta - koja se, opet treba naglasiti, sa ozbiljnom odgovornošću i velikim naporom zalaže za crnogorsku arhitekturu i prostor, a usput je, kako sama kaže - i arhitektica - gura ideju da se u zoni bivše Solane "Bajo Sekulić" u Ulcinju gradi nešto što će biti, otprilike, četiri puta veće od toga nečega što se gradi na mjestu nikad prežaljenog Hotela CG u Podgorici.

Već zamišljam sebe u zoni Solane, ispred svoje osmosobne vile, pored svog olimpijskog bazena - kako ljuštim šestu ili sedmu margaritu - dok me hiljade ružičastih flamingosa hladi lepetom svojih veličanstvenih krila.

I da ne duljim - svima koji su se danas okupili u Ulcinju oko CG nastupa na XV Međunarodnoj izložbi arhitekture - Bijenale u Veneciji, želim mnogo sreće i uspjeha u životu i radu - uz veliki Stojin hit: Lila lila (Meni je s tobom lila lila sve/ A tebi sa mnom ah lele le).

Bonus video: