U utorak odlučuju o sporazumima

Nije odgovoreno da li su u sud stigli sporazumi koje su u tužilaštvu napravili sa Milošem Marovićem i Lazarom Rađenovićem
77 pregleda 0 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2016. 17:49h

Vijeće podgoričkog Višeg suda u utorak odlučuje da li će prihvatiti sporazume koje je Specijalno tužilaštvo postiglo sa sa kompanijom Tradeunique i direktorom te firme Goranom Bojanićem.

Tim sporozumom kompanija Mirka Latinovića obavezuje se da, između ostalog, u budžet Budva vrati 19.500.000 eura, koliko je ta opština oštećena tokom izgradnje kompleksa TQ Plaze.

“Višem sudu u Podgorici 5.02. dostavljena su dva sporazuma o priznanju krivice. Sporazum o priznanju krivice zaključen između Gorana Bojanića i pravnog lica Tradeunique i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Ročište radi odlučivanja o sporazumu o priznanju krivice zakazano je za 16.02.2016.”, piše u odgovoru “Vijestima” iz Višeg suda.

Nije odgovoreno da li su u sud stigli sporazumi koje su u tužilaštvu napravili sa Milošem Marovićem i Lazarom Rađenovićem.

Da bi se pristigli sporazumi realizovali, vijeće Višeg suda mora da potvrdi dogovor između tužilaštva i osumnjičenih.

U Zakonu o krivičnom postupku piše da sud o sporazumu o priznanju krivice odlučuje bez odlaganja, na ročištu kojem prisustvuju državni tužilac, okrivljeni i branilac.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je Odluku o raskidu ankesa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji, koji su ranije potpisali Opština i Latinovićeva kompanija.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela u vezi sa izgradnjom TQ Plaze i podjele prostora unutar i tog objekta.

Latinović je prethodno dobio status svjedoka saradnika i pred tužiocem priznao da je bio dio kriminalne grupe, kojom je navodno rukovodio Svetozar Marović.

I nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović nedavno je priznao krivicu pred specijalnim tužiocem, potvrdivši da je bio dio te krimi-grupe.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem Aneksa III kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore.

Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru - aneks IV, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno-poslovni kompleks od 10.000 kvadrata. Kao granaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.

Parking nije izgrađen.

Bonus video: