Vuk Vulević tužio državu

Bio je optužen za ubistvo u pokušaju, a kasnije oslobođen optužbi za obračun u Švajcarskoj od prije 17 godina. Vulević je dovođen u vezu sa brojnim krivičnim djelima, između ostalog, za šverc 200 kilograma kokaina...
1096 pregleda 27 komentar(a)
Vuk Vulević, Foto: Savo Prelević
Vuk Vulević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.02.2016. 07:57h

Beranac Vuk Vulević tužio je državu Crnu Goru i traži odštetu zbog “neosnovanog četvorogodišnjeg boravka u pritvoru”.

Bio je optužen za ubistvo u pokušaju, a kasnije oslobođen optužbi za obračun u Švajcarskoj od prije 17 godina.

Još nije precizirao koliko novca traži za duševne bolove usljed neosnovanog lišavanja slobode, a suđenje počinje 15. februara kod sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Vesne Banjević.

Vuleviću i Zlatku Ajkoviću na teret se stavljalo da su, kao saizvršioci, 16. aprila 1999. godine u ciriškom kafe-baru Insajder pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovića.

Prema optužnici, ka njima su ispalili više hitaca. Kadrić je pogođen i preminuo je, a ostali su povrijeđeni.

Vulević je u nedostatku dokaza oslobođen optužbi, dok je Ajković osuđen na 12 godina zatvora.

"Nisu potvrđeni navodi optužnice da je Vulević, zajedno sa Ajkovićem, pucajući iz pištolja, ubio Kadrića i ranio više osoba u kafe-baru Insajder. Na osnovu izjave svjedoka Dunjić Senada, Vulević je bio u lokalu i to je potvrđeno. Svjedok Suad Porča rekao je da su zatekli goste u lokalu, gdje je zatim nastala tuča i pucnjava, ali da nije vidio ko puca. Sud je postupao u sumnji blaže po okrivljenog, pa je u nedostatku dokaza oslobodio Vulevića od optužbe", piše u obrazloženju presude Višeg suda.

Tu odluku kasnije je potvrdio i Apelacioni sud, s tim da je Ajkoviću smanjio kaznu sa 14 na 12 godina zatvora.

Vulević je dovođen u vezu sa brojnim krivičnim djelima, između ostalog, za šverc 200 kilograma kokaina iz Venecuele u Crnu Goru i Srbiju, 2005. godine.

Hapšen je i zbog sumnje da je član kriminalne grupe koja je naručila ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, ali je usljed nedostatka dokaza takođe oslobođen optužbi.

Slobode je bio lišen i zbog optužbi da je učestvovao u ubistvu glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića, ali i nikada optužen za to djelo.

Mediji su pisali da tužilaštvo u Cirihu nije prihvatilo oslobađajuću odluku podgoričkog Višeg suda i da su pokrenuli novu istragu.

Zbog toga je švajcarsko tužilaštvo zatražilo od Kantonalnog suda u Cirihu da raspiše potjernicu za Vulevićem i o tome obavijesti Interpol u toj zemlji.

Bonus video: