MISLILO SE DA JE IZGUBLJENA

U Pragu pronađena zajednička partitura Mocarta i Salijerija

Glasine prema kojima je Salijeri isplanirao Mocartovu smrt zato što je bio ljubomoran na njegovu genijalnost potiču iz novele "Mocart i Salijeri" ruskog pjesnika i romanopisca Aleksandra Puškina
75 pregleda 0 komentar(a)
Volfgang Amadeus Mocart, Foto: Shutterstock
Volfgang Amadeus Mocart, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 19:33h

U Pragu je otkrivena partitura koju su zajedno napisali austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart i italijanski muzičar Antonio Salijeri, za koju se odavno vjerovalo da je izgubljena, objavljeno je danas. 

"To je zajednička kompozicija Mocarta i Salijerija, muzika za libreto Lorenca Da Pontea", rekla je za Frans pres portparolka Nacionalnog muzeja muzike, Sarka Dockalova. 

"Pronađena je u depoima Muzeja muzike, to je zaista dragocjena stvar", rekla je ona i dodala da je to komad za koji se odavno vjerovalo da je izgubljen. 

Partitura će zvanično biti predstavljena na konferenciji za novinare u utorak.  

Mocart (1756-1791), jedan od najvećih muzičkih genija svih vremena, više puta je boravio u Pragu, obzirom da su u to vrijeme češke teritorije bile u sastavu Austrougarske.

U Pragu je 29. oktobra 1787. održana svjetska premijera njegove čuvene opere Don Žuan, čiji libreto je napisao Lorenco Da Pone (1749-1838), italijanski pjesnik i libretista. 

Glasine prema kojima je Salijeri (1750-1825) isplanirao Mocartovu smrt zato što je bio ljubomoran na njegovu genijalnost potiču iz novele "Mocart i Salijeri" ruskog pjesnika i romanopisca Aleksandra Puškina (1799-1837). Te glasine su stručnjaci odbacili. 

Priču o Salijerijevoj navodnoj ljubomori preuzeo je engleski dramaturg Piter Šefer za svoj komad "Amadeus", a kasnije i američki reditelj češkog porijekla Miloš Forman za svoj čuveni istoimeni film. 

Film "Amadeus"  snimljen u Pragu, sa Tomom Halsom u ulozi Mocarta i Marijem Ejbrahamom u liku Salijerija osvojio je osam Oskara 1985. godine.