Zanimljiva psihobiografija gospodara zemlje crnogorske

Junak knjige dva vijeka zaokuplja književnu i istorijsku pažnju
388 pregleda 1 komentar(a)
Šćepan Mali, Foto: CID
Šćepan Mali, Foto: CID
Ažurirano: 12.02.2016. 19:57h

Knjiga “Identitet Šćepana Malog - Gospodara zemlje crnogorske” dr Bogdana Sekulića objavila je izdavačka kuća CID u okviru Biblioteke Posebna izdanja.

“Ne događa se često da se čovjek u zrelim godinama, koji nije bio stručnjak za tu oblast, opredijeli za neku temu koja ga toliko zaokupi, određujući njegov smjer znanstvenog istraživanja. To je upravo slučaj s piscem ove knjige, Bogdanom Sekulićem, koji je povezao svoj interes za povijest sa željom za sticanjem novih znanja koja su ga vodila prema fascinantnoj i, još uvijek, do kraja nerazjašnjenoj povijesnoj osobi Šćepana Malog”, zapisao je u recenziji za knjigu posvećenu Šćepanu Malom, ličnosti koja duže od dva vijeka zaokuplja književnu i istorijsku pažnju, prof. dr Radovan Vukadinović.

Autor ističe da je svojim pregnućem pokušao i uspio da oživi zaboravljenog Šćepana Malog i da njegovoj ličnosti udahne jednu novu filozofsku, pravnu i društveno-istorijsku dimenziju.

“Multidisciplinarni pristup doprinio je razjašnjenju ove čudne zagonetke crnogorske istorije. Omogućio mi je da u mnoštvu istorijskih zabluda o porijeklu Šćepana Malog prepoznam istinitu stranu njegove ličnosti, da dokažem njegov identitet, porijeklo, odrastanje, naukovanje i njegovu spremnost da pomogne svome narodu. Radi potpunije istine o Šćepanu Malom izučio sam istorijske tapije o zapletenim događajima iz sredine XVIII vijeka, sabrao spise njihovih savremenika i analizirao zapise osvjedočenih istraživača. Zapažen doprinos o rasvjetljavanju ove misterije dali su savremeni istoričari”, zapisao je dr Sekulić.

Knjiga Bogdana Sekulića, prema riječima prof. dr Radoslava Savičevića, predstavlja zanimljivu psihobiografiju jedne osobe za koju je pouzdano utvrđeno da je po rođenju dobila ime Balević Stefan Jovani.

“U postupku utvrđivanja identiteta Šćepana Malog, Bogdan Sekulić je obezbijedio vladina dokumenta i njihov reprezentativan broj, sa rukopisom i potpisom Šćepana Malog, kao i dokumenta sa potpisom Jovana Balevića. Na ovaj način su se stekli uslovi za analizu identifikacionih karakteristika i njihove komparacije, na osnovu čega je izvedena pouzdana tvrdnja da je riječ o istoj osobi, tj. da je Šćepan Mali Jovan Balević kojeg su od roditelja kao bistroumno dijete odvojili u njegovoj dveteoj godini”, zapisao je Savičević.

Bonus video: