SZO: Prva klinička ispitivanja vakcine protiv virusa zika za 18 mjeseci

Virus, identifikovan 1947. u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gdje ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posljedice
91 pregleda 0 komentar(a)
ampule, vakcina, Foto: Shutterstock
ampule, vakcina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2016. 16:12h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će za nekoliko nedjelja stručnjati utvrditi da li postoji veza između virusa zika i mikocefalije i Gijen-Bareovog sindroma, a prva velika klinička ispitivanja nove vakcije protiv virusa mogu da se očekuje najranije za 18 mjeseci.

Nekoliko vakcina trenutno je u fazi laboratorijskog ispitivanja u 15 svjetskih laobratorija i nacionalnih agencija za medicinska istraživanja.

SZO je navela da postoje dvije obećavajuće vakcine, jedna je iz američkog Insituta za zadravlje a druga iz indijske laboratorije Barat Biotek.

"Uprkos tim ohrabrujućim vijestima o vakcini, prva velika klinička ispitivanje mogu da počnu najranije za 18 mjeseci", navela je ta svjetska organizacija.

SZO je dodala da će stručnjaci za četiri do osam nedjelja utvrditi da li postoji veza između virusa s mikrocefalijom, oštećenjem lobanje i mozga novorođene bebe i sa autoimunom bolešću perifernog nervnog sistema, Gijen-Bareovim sindromom.

Za sada ne postoji lijek niti vakcina protiv te bolesti. Liječe se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije ujeda komarca, koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gdje ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posljedice.

Bonus video: