Zeković: Izvršna vlast da pruži podršku državnom tužilaštvu

"Tvrdnje SDT o reketiranju investitora potvrđuju stavove koje je SDP u kontinuitetu iznosio da su upravo takva protivzakonita činjenja sprečavala razvoj, a ne zalaganja SDP za poštovanje zakona kao preduslova dobijanja kredibilnih investitora", naveo je Zeković
69 pregleda 3 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP
Ažurirano: 11.02.2016. 17:53h

Socijaldemokrartska partija (SDP) izrazila je zabrinutost zbog ocjena koje je tokom konsulativnog saslušanja na Odboru za politički sistem Skupštine Crne Gore iznio Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Katnić je juče na sjednici Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu rekao da se danonoćno vodi specijalni rat protiv njega i njegovih saradnika u tužilaštvu od strane onih koji treba da budu krivično gonjeni.

"To zahtijeva odgovor svih bezbjednosnih službi i upoznavanje javnosti sa rezultatima njihovog rada u cilju zaštite ustavne pozicije Državnog tužilaštva. Od imenovanja novog Vrhovnog državnog tužioca i Glavnog specijalnog tužioca Državno tužilaštvo je pokrenulo nekoliko slučajeva u kojima se šteta po državni budžet mjeri desetinama miliona eura. Među njima je i slučaj predsjednika političkog savjeta DPS-a. Ta činjenica dadatno obavezuje DPS da kroz državnu upravu kojom rukovodi doprinese efikasnosti rada Tužilaštva i time na djelu pokaže da ne štiti nezakonite aktivnosti svojih funkcionera", navodi se u saopštenju člana Predsjedništva SDP-a Bojana Zekovića.

Dodao je da u suprotnom može izgledati da je "slučaj predsjednika Političkog savjeta sistemska pojava, gdje se kriminalno udruživanje štiti zloupotrebom političke moći kroz pokušaj paralisanja ustavnih institucija".

"U tom kontekstu se mora posmatrati i višemjesečno odlaganje imenovanja šefa Specijalnog policijskog tima, koji će saglasno Zakonu imati saglasnost Glavnog specijalnog tužioca. Tvrdnje SDT o reketiranju investitora potvrđuju stavove koje je SDP u kontinuitetu iznosio da su upravo takva protivzakonita činjenja sprečavala razvoj, a ne zalaganja SDP za poštovanje zakona kao preduslova dobijanja kredibilnih investitora", naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima snažnije borba za uspostavljanje pune vladavine prave je osnovna obaveza u procesu EU i NATO integracija.

"Ali prije svega duboka unutrašanja potreba našeg društva. Šta je borba za vladavinu prava, ako ne ovo što radi Državno tužilaštvo i šta je opstrukcija te borbe, ako ne ono na šta tužilac Katnić ukazuje?", zaključio je Zeković.

Bonus video: