Sjećanje kao jedino svjedočanstvo i spas od smrti

Dragan Velikić kaže da u većini svojih djela dekodira stvarnost i stvara svoju
88 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Velikić, Foto: Slavica Kosić
Dragan Velikić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.02.2016. 14:09h

Roman “Islednik” za koji je pisac Dragan Velikić dobio prestižnu NIN-ovu nagradu, promovisan je u Herceg Novom. Autor kaže da je, pišući djelimično autobiografski roman, zapravo pisao o migracijama i stalnim seobama, koje su obilježile XX i XXI vijek. Promociju je organizovala Gradska biblioteka Herceg Novi.

Dragan Velikić, laureat NIN-ove nagrade za roman “Islednik”, posljednji put je u Herceg Novom bio 2008, kada je, takođe kao dobitnik ove nagrade promovisao roman “Ruski prozor”.

“Islednik”, smatraju kritičari, da je najličniji Velikićev roman . U svim njegovim djelima pojavljuju se slični motivi i ista geografija u kojoj se kreću junaci, a to su gradovi Beograd, Budimpešta, Beč, Pula. To ipak nije do kraja autobiografsko djelo, objašnjava pisac, iako je glavni lik u romanu sam Velikić.

“To jeste roman gdje sam se ja poslužio autobiografskim postupkom i glavnom junaku dao svoje vlastito ime. Tu je i lik majke, ali nije u prvom planu. Moj plan je bio da napišem roman o migracijama, jer ako je nešto konstanta XX vijeka i svih vjekova, to su seobe, kretanje”,objasnio je Velikić.

Jasmine Vrbanac, članica žirija NIN-ove nagrade, i književna kritičarka, kazala je da je roman nagrađen u konkurenciji od 187 romana, među kojima je veliki broj pisan upravo u isljedničkom tonu.Velikićev roman je ipak pisan u drugačijem diskursu. Pisac u ovom romanu pokušava da sačuva sjećanja, koja su jedino svjedočanstvo i spas od smrti, kazala je Vrbanac.

“Vodeća priča ovog djela je odrastanje i vaspitanje. Pamćenje i sjećanje koje Velikić zapisuje i pripovijeda o njima, na taj način spasava od zaborava”, konstatovala je Vrbavac. Dragan Velikić vrlo uspješno iz svih uglova sagledava ne samo period svog djetinjstva, mladosti i odrastanja već širi priču komentarišući istoriju, političke i društvene okolnosti, povezujući svoj život kroz život majke i jedne zemlje i naciona”, rekla je Vrbavac.

Velikić kaže da u većini svojih djela dekodira stvarnost i stvara svoju. On je među malobrojnim dobitnicima dvije NIN-ove nagrade, a napisao je devet romana, tri knjige priča, pet knjiga eseja i monografiju “Pula“. Djela su mu prevođena na 15 evropskih jezika i arapski.

Bonus video: